U toku je potraga za specijalcem Vojske Srbije koji je nestao kad je skočio iz helikoptera

Podoficir Vojske Srbije teško je danas povređen tokom helikopterske vežbe na kanalu Dunav-Tisa-Dunav, dok se za drugim podoficirom nakon pada u vodu i dalje traga, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Kako se precizira u saopštenju, do incidenta je došlo prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, u rejonu vojnog kompleksa „Orešac“ oko 12.15 časova.

Vežbu su izvodili pripadnici 72. brigade za specijalne operacije.

Povređeni podoficir je nakon ukazane prve pomoći hitno prevezen u Opštu bolnicu u Vršcu.

O rezultatima potrage za pripadnikom 72. brigade za specijalne operacije, kao i o stanju povređenog vojnika javnost će biti obaveštena, stoji u saopštenju.

72. brigada za specijalne operacije je pravni sledbenik 72. specijalne brigade koja je odlikovana Ordenom ratne zastave 16. juna 2000. godine. U okviru organizacijskih promena iz 2006. godine, delovi 72. specijalne brigade ušli su u sastav novoformirane Specijalne brigade.

Rang brigade i status jedinice vraćeni su odlukom predsednika Republike Srbije od 21. decembra 2019. godine, na osnovu koje je formirana 72. brigada za specijalne operacije, kao jedinica neposredno potčinjena načelniku Generalštaba Vojske Srbije.

Dan 72. brigade za specijalne operacije obeležava se 27. januara. Moto pripadnika 72. brigade za specijalne operacije je: „Kada drugi ne mogu i ne  smeju, samo je jedna.. 72. koja uvek može i sme!“

(Telegraf.rs)

Mateja Beljan

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.