U Turskoj izdati nalozi za hapšenje 113 ljudi zbog rušenja zgrada

Turski zvaničnici saopštili su da je izdato 113 naloga za hapšenje u vezi sa izgradnjom zgrada koje su se srušile u zemljotresu u ponedeljak.

Turska policija je već privela najmanje 12 osoba, među njima i izvođače radova, a očekuje se još hapšenja, prenosi BBC.

Mehmet Jašar Džoškun, graditelj luksuzne zgrade „Rezidencija Renesans“ u turskom gradu Antakiji, koja je uništena u zemljotresu, priveden je na aerodromu u Istanbulu u pokušaju da pobegne u Crnu Goru, javila je turska agencija Anadolija.

Vlasnik kompanije koja je gradila uništene zgrade u gradu Adani, Hasan Alpargun, priveden je u subotu u Nikoziji na Kipru, izvestila je turska novinska agencija.

Tužioci u gradu Adani izdali su nalog za hapšenje 62 osobe, u vezi sa istragom o zgradama koje su uništene u zemljotresu jačine 7,8 stepeni.

Prema izveštaju, i izvođač radova Ibrahim Mustafa Undžuoglu priveden je u subotu u Istanbulu, zbog navodnih propusta inspekcija u vezi sa apartmanima Bahar, koji su se srušili u epicentru zemljotresa u Gaziantepu, navodi CNN.

Broj poginulih u zemljotresima koji su pogodili u ponedeljak Tursku i Siriju porastao je na 28.192, saopšteno je sinoć.

Turski potpredsednik Fuat Oktaj rekao je da je u toj zemlji stradalo 24.617 ljudi.

Stručnjaci ocenjuju da je jedan od razloga masovnog urušavanja zgrada u zemljotresu u Turskoj to što prilikom izgradnje nisu poštovani propisi i procedure, navodi BBC.

Foto: Tanjug/AP

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.