Ukrajinci probili liniju smrti generala Surovikina: „Otvaramo put prema Krimu“ (FOTO)
Surovikinova linija odbrane nalazi se u okupiranom delu Zaporoške i Donjecke oblasti i proteže se od nekadašnjeg rezervoara Kahovka kod Vasilivke do grada Volnovaha u Donjeckoj oblasti i obuhvata utvrđenja i rovove ukupne dužine veće od hiljadu kilometara.

Ukrajinske snage tvrde da su uspele da prodru u „prvu liniju” ruskih uporišta u Zaporožskoj oblasti, odnosno da su počele da probijaju takozvanu Surovikinsku liniju – kombinaciju mina, barijera i rovova koje je general Sergej Surovikin, poznat kao general Armagedon, postavio je zadatak da zaustavi napredovanje ukrajinske kontraofanzive.

Surovikinova linija odbrane nalazi se u zauzetom delu Zaporoške i Donjecke oblasti i proteže se od nekadašnjeg rezervoara Kahovka kod Vasilivke do grada Volnovaha u Donjeckoj oblasti i obuhvata utvrđenja i rovove ukupne dužine veće od hiljadu kilometara.

Oko nekih posebno važnih mesta Rusi su izgradili dodatne odbrambene sisteme. Gradovi Mihajlivka, Tokmak i Bilmak bili su utvrđeni posebnim odbrambenim sistemima. Prva dva su na mogućem pravcu ukrajinskog napredovanja ka Melitopolju, a treća ka Mariupolju.

Utvrđenja se sastoje od minskih polja kao prve linije odbrane, zatim zmajevih zuba, a zatim protivtenkovskih rovova. Tek nakon toga su prvi rovovi sa vojnicima, pa druga linija odbrane sa rovovima za vojnike. Iza toga u dubini je artiljerija. Rusi su maksimalno iskoristili prirodne prepreke poput reka, jezera, šuma i slično da dodatno zakomplikuju ukrajinske pokušaje proboja.

Ukrajinci: Oslobodili smo važno selo

Ukrajinska vojska tvrdi da su njene jedinice napredovale ka dva sela južno i istočno od Robotina, sela u Zaporožju koje je Kijev oslobodio prošle nedelje, prenosi CNN. „Na pravcu Novodanilivka-Novoprokopivka bili su uspešni, konsoliduju svoje položaje, artiljerijskom vatrom napadaju neprijateljske ciljeve“, saopštio je Glavni štab ukrajinske armije. Strateški važni gradovi Tokmak i Melitopolj su i dalje pod ruskom okupacijom i ključni su vojni i logistički centri za Rusiju.

Ruski vojni blogeri izvestili su o pojačanoj aktivnosti u blizini sela Verbove, na jugoistoku Ukrajine, ali su rekli da se moskovske snage opiru ukrajinskom napredovanju. U ponedeljak su satelitski snimci sela Solodka Balka – sedam kilometara južno od Robotina – pokazali čelikom ojačane rovove, skloništa za vozila i utvrđenja „zmajevih zuba“ postavljena da ometaju ukrajinsko napredovanje.

Kijev je poslednjih nedelja proširio svoje trupe ka strateškom gradu Tokmaku, logističkom centru ruskih snaga sa železničkom stanicom preko koje se vrši snabdevanje i gde se nalaze skladišta goriva i municije. Borbe su se proširile ka severnoj ivici Novoprokopivke – malog seoskog naselja oko četiri kilometra južno od Robotina i blizu linije ruskih utvrđenja u Zaporožju, saopštila je 46. brigada koja se bori u toj oblasti.

– Zaobilaženje sa severoistoka omogućilo je pritisak na desni bok neprijatelja i izlazak na prvu liniju odbrane, koja se nalazi na visovima južno. Predstoje borbe za uporišta na njima – navodi se na Telegram kanalu brigade.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.