UMRO BOKSER VELIKOG SRCA Nišlije se opraštaju od Dragana Živadinovića (64) – Sente, ponudio je medalju sa EP za LEČENJE MLADOG DŽUDISTE

Nišlije se opraštaju na društvenim mrežama od Dragana Živadinovića (64) – Sente, poznatog boksera niškog Radničkog i jednog od najuspešnijih niških boksera svih vremena.

Vest o Sentinoj smrti objavljena je na njegovom Fejsbuk profilu i zatekla je sve njegove prijatelje u neverici.

Senta je bio ne samo veliki bokser nego i ljudska gromada a svoje srce, veliko kao planina pokazao je 2016. godine kada je ponudio je na prodaju medalju osvojenu na prvenstvu Evrope u Torinu 1987. godine kako bi pomogao odlazak na lečenje mladog, tada osamnaestogodišnjeg džudiste iz Niša Igora Nurkića koji je oboleo od leukemije.

Senta se u Italiji te godine okitio bronzanom medaljom i postao najuspešniji bokser iz Niša svih vremena tako da to odličje za njega ima poseban značaj.

– Meni je ta medalja omogućila bezbrižnu starost, donela mi je nacionalno sportsko priznanje i nacionalnu penziju pa želim da sada uz pomoć nje doprinesem lečenju mladog sportiste. Igora ne poznajem lično ali znam njegove roditelje. Kada sam pročitao u „Blicu“ da je oboleo i da je potrebno mnogo novca za odlazak na lečenje, došao sam odmah na ovu ideju – ispričao je tada, 2016. godine Senta koji je svojevremeno bio najbolji bokser svih vremena u nekadašnjoj Jugoslaviji u „papir“ kategoriji.

FOTO: FACEBOOK / DRUSTVENE MREZE

Senta je tada pozivao donatore da se priključe humanitarnoj akciji.

– Voleo bih da se nađe kupac koji voli sport i kome će značiti da ima u posedu jednu ovakvu medalju za koju sam se ja pripremao neprekidno devet meseci. Kupovinom ove medalje on će učiniti još veće humano delo od mene. Pokušaću da animiram i kolege iz moje branše da se na sličan način uključe u akciju – govorio je tada Senta.

Istakao je da za njega ova medalja nema cenu, ali bi želeo da se proda za što više novca kako bi mladi džudista što pre otišao na lečenje.

Priča o prikupljanju sredstava doživela veliki publicitet

Živadinović koji je boksovao u kategoriji boksera do 48 kilograma u karijeri je imao 370 mečeva od kojih je pobedio u 70 odsto susreta. Bio je četiri puta prvak nekadašnje Jugoslavije a 1987. godine se našao na petom mestu svetske rang liste.

Mladi džudista je ubrzo otišao na lečenje ali o trošku države preko Ministarstva zdravlja, jer je priča o prikupljanju sredstava za lečenje doživela veliki publicitet, ali je Senta bio spreman i nakon toga da proda medalju, najveću vrednost koju je posedovao, za lečenje nekog drugog. I tako je zauvek kupio srca svih Nišlija. Neka ti je laka zemlja Sento, počivaj u miru.

FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.