Uzbuna u Ukrajini! Dok svi gledaju u Izrael, Putin sprema veliku operaciju! Jedan potez ruskih snaga najavljuje totalnu esklalaciju!

Samo što je predsednik Abhazije, Aslan Bžanija, izjavio da će se u njenom zalivu Očamčira, pojaviti stalna baza za brodove ruske mornarice, krenule su tvrdnje i polutvrdnje da Rusija izvodi svoje ratne brodove iz Sevastopolja i da ih raspoređuje tako da ne budu u dometu zapadnih raketa isporučenih ukrajinskoj armiji.

Ruski vojni eksperti i analitičari smatraju i da je „izlazak flote iz Sevastopolja“ jedan od znakova da vojni vrh Rusije sprema značajne ofanzivne operacije u Ukrajini.

Neki čak tvrde da je „napuštanje Sevastopolja“ sastavni deo priprema ruskih operacija prema Nikolajevu i Odesi.

Uvereni su da će brodovi, podmornice, avioni i raketni sistemi Crnomorske flote najdirektnije učestvovati u „operaciji Odesa“. Sa značajnom ulogom, čak i ako glavni udari na ukrajinske snage raspoređene u Odesi i oko nje budu dolazili sa kopna.

Bivši komandant Crnomorske flote admiral Vladimir Komojedov naglasio je da su ratni brodovi iz Sevastopolja „raspršeni“ tako da budu odmaknuti od ukrajinskih raketa, ali da bude „sačuvana njihova mogućnost izvođenja napada u bilo kom pravcu“.

On je posebno naglasio da brodovi u ratnim uslovima ne smeju biti grupisani ni u jedno, ni dva „jata“:

– Kada je flota raspršena, teže ju je otkriti i pogoditi – rekao je Komojedov.

Podsetimo, Rusija ima ozbiljnu vojnu luku u (bazu) u Novorosijsku. Izgrađena znatno pre Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Shutterstock/Reuters

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.