Vasić: Do kraja godine inflacija između 9 i 11 odsto

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić rekao je danas da se očekuje da dođe do pada inflacije u zemlji. Očekuje se da do kraja godine inflacija bude između 9 i 11 odsto.

Komentarišući projekciju Narodne banke Srbije po kojoj se značajniji pad inflacije očekuje u drugoj polovini godine, Vasić kaže da su to dobre vesti. Očekuje se da inflacija počne da opada jer nanosi štetu građanima, privredi, kao i bankama.

„Očekujemo da do kraja godine inflacija bude između 9 i 11 odsto. Sledeće godine očekujemo da se vrati u neke granice normale od 3 odsto plus minus 1,5“, rekao je Vasić.

Na pitanje da li će doći i do pada cena, Vasić pojašnjava da cene diktiraju kupci. Kaže da to zavisi od njihove odluke da li će kupiti neku robu ili ne.

„Kada pričamo o restriktivnoj politici njen cilj je da nas destimuliše da trošimo ili da ne trošimo u meri u kojoj smo ranije. Cilj je da nas stimuliše da štedimo i da se odričemo dela tražnje. Zbog toga štednja raste u bankama i to je jedan od pokazatelj da deluje. Mi na neki način kočimo našu potrošnju da bismo poslali signal svima onima koji žele da podignu cene da svoju robu neće prodati po toj ceni i da će biti prinuđeni da je prodaju po nižoj ceni“, rekao je Vasić.

Kraj ere jeftinog novca

Na pitanje da prokomentariše smanjeno interesovanje građana za kreditima i da li je ovo kraj ere jeftinog novca, Vasić navodi da je kraj bio prošle godine kada je Euribor prvi put izašao iz negativnog i došao na nulu i dodao da se očekuje u 2024. godini da dođe do popuštanja u ceni novca.

„Da li će Euribor biti negativan nisam siguran, ali sam siguran da će se smanjivati“, naveo je on.

Komentarisao je i očekivanja građana da će, u slučaju podizanja kredita, mere i zahtevi od banke biti manje rigorozne. Vasić kaže da građani i privreda balansiraju da li će uzeti novac od banke. Ako imaju sopstvena sredstva to neće učiniti ili će uzeti manje nego što su planirali.

Osvrnuo se i na varijabilnu kamatnu stopu. Navodi da varijabilna kamatna stopa postoji već 20 godina. Takođe navodi da su od nje imali korist građani koji su imali stambene i druge kredite. Kaže da su manje plaćali rate nego što bi trebalo.

„Kada postoji neizvesnost na tržištu kao sada, ne zna se kada će se inflacija skroz zaustaviti, onda postoji neizvesnost kolika će cena novca biti. Kada uzimate kredit u bilo kom trenutku uvek je fiksna kamatna stopa u tom trenutku veća od varijabilne kamatne stope jer sadrži dozu neizvesnosti u budućnosti“, objasnio je Vasić.

Foto: Tanjug video, Tanjug/Sava Radovanović 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.