Vašington isporučuje Kijevu novo oružje većeg dometa

SAD će Ukrajini isporučiti komplete za preciznu nadogradnju za bombe koje se lansiraju iz zraka, koje im daju domet od 80 km (50 milja) i mogućnost GPS navođenja, prenosi Bloomberg.

Prema dva anonimna izvora upoznata s ovim pitanjem, Kijev će dobiti Joint Direct Attack Munition-Extended Range (JDAM-ER) komplete, objavila je novinska agencija u utorak. Reč je o “preciznoj vazdušnoj municiji” koju je Pentagon spomenuo kao dio paketa oružja vrednog 1,85 milijardi dolara objavljenog 21. decembra, navodi agencija.

JDAM je nadogradnja za obične bombe sa slobodnim padom, koja ih pretvara u klizivo precizno oružje poboljšano GPS-om. ER verziju je prvobitno razvila Australska organizacija za nauku i tehnologiju odbrane (DSTO), zajedno sa Boeingom Australije za Kraljevsko vazduhoplovstvo. Komplet krila je namijenjen za municiju od 500 lb (227 kg).

Nadograđene bombe su dizajnirane da se lansiraju iz borbenih aviona američke proizvodnje, kao što je F/A-18 A/B Super Hornet, ali Vašington i njegovi saveznici su do sada odbijali da isporuče avione poput ovog Ukrajini.

Krajem januara, Boeing je primio narudžbu od 40,5 miliona dolara od američkog ratnog vazduhoplovstva prema postojećem JDAM ugovoru, koji čeka završetak do 30. juna, rekao je Bloomberg. Izdanje je obrazložilo da su SAD i Ukrajina “sklopile metodu pomoću koje borbeni avioni iz sovjetske ere kojima je letela Ukrajina mogu programirati i lansirati JDAM-ER”.

Kijev lobira kod svojih zapadnih pristalica da obezbede rakete većeg dometa i naprednije oružje za svoje ratne napore protiv Rusije. Sigurnosni paket od 2,17 milijardi dolara za Ukrajinu koji je Pentagon najavio ovog meseca uključuje Boeingove bombe malog prečnika (GLSDB) koje se lansiraju na kopno (GLSDB), koje imaju domet do 150 km (93 milje).

Moskva je upozorila da će upumpavanje oružja u Ukrajinu samo produžiti sukob, koji doživljava kao zamenski rat SAD protiv Rusije. Ako Kijev dobije sisteme oružja većeg dometa, Moskva će “biti prinuđena da odgurne pretnju od naših granica”, upozorio je ove nedelje predsednik Vladimir Putin.

Foto: SMSGT Edward E. Snyder, USAF

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.