U noći na 1. avgust, pojaviće se prvi supermesec u avgustu.

Redak nebeski spektakl obasjaće noćno nebo večeras, donoseći nezaboravan prizor koji će se ponoviti tek za 14 godina. Astronomi su istaknuli da se ovakva pojava dogodila poslednji put 2018. godine, a sledeću priliku za posmatranje imaćemo tek 2037. godine.

U noći na 1. avgust, pojaviće se prvi supermesec u avgustu, a samo 30 dana kasnije, drugi pun mesec, poznat kao “plavi mesec“. Ono što čini ovaj spektakl još zanimljivijim je da će u istoj noći na nebu biti vidljivi i planete Merkur i Mars, što se retko događa. Ovaj spoj supermeseca i vidljivosti planeta biće pravi užitak za zaljubljenike u astronomiju i nebeske pojave.

Ako nas vreme posluži i nebo bude bez oblaka, ova nezaboravna pojava omogućiće posmatračima da golim okom vide detalje sa površine meseca, kao što su tamne ravnice formirane drevnim vulkanskim tokovima lave.

Za potpuni užitak u posmatranju, biće dovoljno skloniti se od gradskih svetala i podignuti pogled prema nebu. Oni koji se nađu u prirodi, daleko od javne rasvete, biće iznenađeni koliko će dobro moći videti prirodu koju osvetljava blistava mesečina.

MONDO/STEFAN STOJANOVIĆ

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.