Pečerski okružni sud u Kijevu odredio je pritvor od 60 dana narodnom poslaniku Opozicione platforme – Za život Oleksandru Ponomarjovu.

On je osumnjičen za veleizdaju, saopštila je pres-služba Kancelarije generalnog tužioca.

„Generalni tužilac Pečerskog okružnog suda odredio je narodnom poslaniku zabranjene političke partije OPFŽ meru zabrane – pritvor bez prava kaucije“, navodi se u objavi na kanalu na Telegramu.

U saopštenju se ne navodi ime uhapšenog narodnog poslanika, međutim, agencija Interfaks-Ukrajina došla je do saznanja da je u pitanju Oleksandr Ponomarjov.

Kako je saopšteno, Ponomarjov je u ponedeljak, na osnovu materijala Državnog istražnog biroa, lično obavešten da je osumnjičen za izdaju.

Prema rezultatima istrage, poslanik je prvog dana ruske invazije otišao iz Kijeva u okupirani Berdjansk i, kako bi spasao svoje bogatstvo i preduzeća u tom gradu, „počeo da sarađuje sa osvajačima“.

Prema operativnim podacima, preduzeća povezana sa njim i dalje obezbeđuju prostorije za upotrebu vojske Ruske Federacije, obezbeđuju im hranu, gorivo i maziva.

Pored toga, dodaje se, lokalni mediji, koji su pod njegovim uticajem, „emituju proruske narative i propagandu, dovodeći u zabludu stanovništvo Berdjanska“.

Kaže se i da je tokom rada sa okupatorima, „poslanik posetio okupirani Krim i Rusku Federaciju“, kao i da je kasnije, „zbog komercijalnih sporova sa okupatorima“, odlučio da se vrati u neokupirani deo Ukrajine.

Shutterstock

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.