Veštačka inteligencija bi mogla da dovede do izumiranja čovečanstva, upozorili su stručnjaci, kao i čelnici OpenAI i Gugl Dipmajnda.

Izjavu objavljenu na veb stranici Centra za bezbednost veštačke inteligencije podržali su mnogi koji se bave razvojem veštačke inteligencije.

„Ublažavanje rizika od izumiranja zbog veštačke inteligencije trebalo bi da bude svetski prioritet pored drugih društvenih rizika poput pandemije i nuklearnog rata“, navodi se.

Ali drugi kažu da su strahovi preterani.

Sem Altman, izvršni direktor kompanije proizvođača OpenAI, Demis Hasabi, izvršni direktor Gugl Dipmajnda i Dario Amodei iz Antropika su podržali ovu izjavu.

Pridružili su im se i Džefri Hinton, koji je ranije izdao upozorenje o rizicima od veštačke inteligencije, kao i Džošua Bendžo, profesor računarstva i univerziteta u Montrealu.

Hinton, profesor Bendžo i profesor Ijan Lekan sa Njujorškog univerziteta često se nazivaju „kumovima veštačke inteligencije“ zbog njihovog revolucionarnog rada u ovoj oblasti, za koji su zajedno osvojili Turingovu nagradu 2018, koja se dodeljuje kao priznanje za izuzetan doprinos u računarskoj nauci.

Ali profesor Lekan, koji takođe radi u Meti, rekao je da su ova apokaliptička upozorenja preterana.

Mnogi drugi stručnjaci na sličan način veruju da su strahovi da će veštačka inteligencija uništiti čovečanstvo nerealni i da odvlače pažnju od pitanja kao što je pristrasnost u sistemima koji su već problem.

Arvind Narajanan, kompjuterski naučnik sa univerziteta Prinston, ranije je rekao za BBC da katastrofični scenariji nalik naučnoj fantastici odvraćaju pažnju.

„Veštačka inteligencija koja trenutno postoji nije ni blizu dovoljno sposobna da materijalizuje ove rizike“, rekao je on za BBC.

„Kao rezultat toga, skreće pažnju sa kratkoročne štete od veštačke inteligencije“, napominje.

Medijsko izveštavanje o navodnoj „egzistencijalnoj“ pretnji od veštačke inteligencije pojačalo se od marta 2023. kada su stručnjaci, kao i Ilon Mask, pozvali na zaustavljanje razvoja sledeće generacije tehnologije veštačke inteligencije.

U pismu koje su potpisali, pitali su da li treba da se „razvijaju neljudski umovi koji bi nas eventualno mogli nadmašiti, nadmudriti i zameniti ljude“.

Nasuprot tome, nova kampanja ima veoma kratku poruku da „otvori diskusiju“.

Getty Images

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.