„Vežite se! Tajfun Goring ide ka Tajvanu“: Uhvatila nas je kiša u Manili, plaše je se kao superćelijske oluje

Svetsko prvenstvo u košarci ove godine održava se u Manili, na Filipinima, a sve to za goste koji su došli iz svih krajeva sveta ne bi bilo čudno da nije sezona monsuna.Ogromna vlaga od 93 odsto dočekala nas je u glavnom gradu ove zemlje od oko 120 miliona stanovnika. Prvih nekoliko dana nekako smo uspeli da izbegnemo pljuskove, i poplave, a onda smo saznali za super-tajfun Goring.

Naime, dok se više od sata probijamo ka hali u kojoj Srbija održava trening pred meč sa Južnim Sudanom, počinje kiša. Odjednom svi su se naglo ubrzali. Motorista navlače kabanice, ljudi se sklanjaju i otvaraju kišobrane, a naš vozač, lokalac, mnogo nervoznije obilazi sve njih. Na ulici nastaje još veći haos.– Vežite se. Tako je uvek. Ali, ne brinite. Trebalo je da krene ka nama. A, onda se okrenuo i otišao na Tajvan… – kaže nam samouvereno i smiruje situaciju.

Baš kao što je i naš vozač najavio, kiša je iznenađujuće prestala brzo, a osim ogromne gužve i velikog straha sve se dobro završilo, a mi smo stigli na trening reprezentacije koja ove srede od 10 sati po vremenu u Srbiji igra važan meč protiv Južnog Sudana.

U međuvremenu, došlo je do preokreta koji je iznenadio i same meteorologe. Očekivalo se da tajfun Goring (Saola) pod uticajem monsuna ode ka Tajvanu, gde bi oslabio na nivo tropske oluje, ali se umesto toga desilo nešto potpuno drugačije.Naime, Goring je vrlo brzo uspeo da dođe do statusa super-tajfuna i naglo je promenio putanju, pa će se posle prolaska ostrva Luzon na Filipinima na severu zaputiti duž obala Kine sve do Hong Konga. Brzina vetra u srcu ove oluje ide do ludih 250 km/h!

Imali smo sreće.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.