„VIDELI SMO SILOVATELJA VEČERAS U GRADU, KAKO JE MOGUĆE?!“ Čovek napastvovao tinejdžerku (17), a sada je na SLOBODI!

– Onog silovatelja Buljana smo večeras videli u Sinji, slobodno šeta gradom. Da li je na uslovnoj ili…? Kako je moguće da je on tamo? – pitanja su koja je pre nekoliko dana Slobodnoj Dalmaciji postavio jedan Sinjanin, pitajući se kako čovek koji je osuđen na sedam godina zatvora za tri teška krivična dela protiv polne slobode nad tada 17-godišnjom devojkom može biti slobodan.

Reč je o 61-godišnjem Zlatku Buljanu iz Sinja, koji je nepravosnažno osuđen na Županijskom sudu u Splitu krajem oktobra prošle godine, a za svako od (ne)dela dobio je pet godina zatvora, a kazna je objedinjena u jedinstveno, s obzirom na njegovo teško zdravstveno stanje i raniji krivični dosije.

Međutim, zamenica Županijskog državnog tužilaštva u Splitu Julijana Stipišić uložila je žalbu Višem krivičnom sudu tražeći višu kaznu, istovremeno tvrdeći da je činjenično stanje pogrešno utvrđeno.

Naime, optužnica je teretila Buljana da je krajem 2020. i početkom 2021. godine u Splitu i okolini na autobuskim stajalištima, uglavnom u blizini obrazovnih ustanova, lepio oglase u kojima je tražio „devojku za druženje uz naknadu“, sa navedenim brojem mobilnog telefona. Javilo mu se dosta devojaka, punoletnih, bilo je i muškaraca, ali on nije stigao dalje od razmene poruka ni sa jednom od njih, osim sa devojkom od 17 godina koja je imala poteškoća u razvoju, kojih je bio svestan jer mu je rekla da pohađa školu sa asistentom.

Upravo je odgovor na pitanje da li je Buljan znao da devojčica ima smetnje u razvoju ili ne doveo do toga da je Viši krivični sud ukinuo presudu i vratio je novom veću na suđenje, a Buljan je pušten iz istražnog zatvora, jer je osuđen na kaznu veću od pet godina. Naime, u činjeničnom opisu, sud u Splitu je povezao starost oštećene i činjenicu da je u to vreme imala asistenta, pa je zaključio da je ona zbog godina bila posebno ugrožena osoba.

Međutim, potom je sud zaključio da Buljan nije znao za to jer je i otac oštećene naveo da ona nema vidljivih simptoma koji bi mogli da upućuju na poteškoće, a sama je rekla da sa Buljanom o tome nije razgovarala. Problem je bio što je u transkriptu njenog svedočenja pogrešno navedeno da je ona potvrdila okrivljenom da mu je rekla za asistenta.

– Što se tiče uzrasta oštećene, da se radi o posebno ranjivom detetu, posebnu pažnju treba obratiti na okolnosti koje ga čine posebno ranjivim, jer sama starost, tačnije nešto manje od osamnaest godina, nije dovoljna – stoji, između ostalog, u poništenoj presudi Višeg suda krivičnog suda koju je potpisao sudija dr. Lana Peto Kujundžić.

Tako je, prema prvostepenoj presudi, Buljan, nakon što je stupio u kontakt sa tada maloletnom devojkom, dve nedelje je ubeđivao da već svuda vodi druge devojke, da im kupuje svakakve poklone i da nakon toga imaju seksualne odnose. Devojka je pristala da ga upozna, a on ju je svojim „mercedesom“ odvezao u Vinišće u neku vrstu karavana, gde joj je naredio da se skine i protiv njene volje imao seks sa njom. Nakon toga joj je ostavio 200 kuna, rekavši da će je povrediti ako nekome nešto kaže.

Drugi put je isto uradio dve nedelje kasnije kada ona nije htela da ga vidi, ali je pretio da će povrediti njenu sestru. Nesrećna devojka je tada pristala da se vide, a on ju je odveo na Marjan, tražeći od nje da ga oralno zadovolji, iako je ona to odbila. A onda joj je dao 200 kuna „naknade“. Nedelju dana kasnije, po treći put je ponovio isto krivično delo uz iste pretnje, a i tada je devojci ostavio novčanu „naknadu“.

Shutterstock

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.