Vojska Srbije dobija još 200 borbenih vozila

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da će država obezbediti dodatna ulaganja u razvoj odbrambene industrije i jačanje Vojske Srbije i najavio da će država 2023. i 2024. kupiti 200 teških vozila i oruđa domaće industrije za našu vojsku.

Vučić je tokom obilaska Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme „IDEX 2023“ u Abu Dabiju, u okviru radne posete UAE, rekao da će od ukupno 200 vozila za našu vojsku biti 109. Malih Miloša, 39 Lazara, 26 modernizovanih tenkova, 26 BRDM-va, 12 Gvozdika, 60 Alasa…

„To će sve da košta oko 300 miliona evra, i to u našim fabrikama, što je kada bi kupovali ovde bilo 600 miliona evra. A onda ćemo dodatno da damo još 100 milina evra za našu industriju da bismo pomogli oporavak, inovacije i uvođenje modernih tehnologija i robota u vojsku“, rekao je Vučić.

Kazao je da će dodatni novac biti uložen u preduzeća kao što su Krušik, Sloboda, Zastava tervo, Petoletku, fabrku u Lučanima i druga.

„Videćemo šta ćemo sa FAP-om, da li i oni mogu da se uključe, zatim sa Teleoptikom“, naveo je Vučić.

Kazao je da i dalje imamo malu proizvodnju PASARS-a.

„Potrebne su nam veće serije. Svi su zaintereosvani i za Mali Miloš, i žele da bude još manji i za integraciju sa drugim oružjem na platformi Mali Miloš. Šeik Muhamed je tražio od nas da ide uz eskalatore, i to radimo sad te vrste promene. Jutros am razgovaramo sa bivšom ministarkom Anđelkom Atanasković, ona vodi Petoletku, koja radi za to hidrauliku i Malog Miloša – da uložimo dodatni novac, kao i u Zastava tervo“, rekao je Vučić novinarima tokom obilaska sajma.

Kupujemo dronove, imaćemo ih do kraja godine u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je došao na sajam radi kupovine dronova i da će do kraja godine oni stići u Srbiju.

On je novinarima nakon obilaska sajma naoružanja u Abu Dabiju rekao da je mimo budžeta dosta izdvojeno za vojsku, kao i da se radi na podsticanju domaće industrije i jačanju vojske.

„Krenuo je konkurs za lake jedinice 63. i 72. i imaće između 1.800 i 2.000 vojnika, imaćemo jurišne bataljone, naoružanje i sve što je potrebno za prvo prihvatanje borbe. Imaćemo i tzv. teške jedinice ili združene taktičke grupe gde ćemo imati i haubice, pancire, kubove, igle. To je osnovno, ozbiljno ćemo poboljšati operativno funkcionalne sposobnosti vojske“, rekao je on.

On je ponovio da je počela sveopšta trka u naoružavanju i da „jedna Poljska“ razmišlja da podigne budžet za vojsku na pet odsto.

„Mi smo na dva odsto, a kako je krenulo podići ćemo na tri, ko ne bude imao ozbiljnu vojsku biće napadnut. Država će da podigne kapacitet“, rekao je Vučić.

U vojsku i domaću namensku industriju dodatnih 700 miliona evra pre kraja godine

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u Abu Dabiju da će pre kraja godine biti obezbeđeno ulaganje od dodatnih oko 700 miliona evra u vojsku i domaću odbrambenu industriju.

„Imaćemo mimo budžeta izdvajanje od najmanje 500 miliona evra, a pošto ćemo pre kraja godine da pazarimo dronove, to će da bude 700 miliona evra“, rekao je Vučić tokom obilaska Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme „IDEKS 2023“ u Abu Dabiju, u okviru radne posete UAE.

I nijednog trenutka nam neće biti veći javni dug od 56 odsto BDP-a, dodao je Vučić.


„Kako da nam postoji zemlja (ako ne ulažemo u vojsku), sami smo, jedini koji ne pripadamo nijednom bloku. Kako drugačije da opstanemo“, zapitao je predsednik Vučić.

Vučić: Hrvati imaju odličnu vojsku, mi malo bolju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je tokom obilaska Sajma naoružanja Idex u Abu Dabiju prošao i pored hrvatskog štanda i tom prilikom ocenio da Hrvati imaju odličnu vojsku, a da je posao Srbije da ima malo bolju.

„Hrvati imaju odličnu vojsku i odličnu vojnu industriju i ja to poštujem… A mi malo bolju. Imali su jednu od najboljih fabrika u bivšoj Jugoslaviji, Đakovo je nekada bila najbolja fabrika. Imaju izvrsnu vojsku i mnogo ulažu, a naše je da ne budemo slabiji“, rekao je Vučić koji je istovremeno pozdravio predstavnike na hrvatskom štandu.

On je dodao da ako Srbija bude modernizovala svoju namensku industriju, koja proizvodi granate, mine, municiju, biće neprevaziđena u celoj jugoistočnoj Evropi, jer je potražnja velika.

 Foto : buducnostsrbijeav/Ustupljeno Sputnjiku, Ministarstvo odbrane

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.