Vučić o sastanku u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ga danas u Briselu očekuje težak sastanak u okviru dijaloga Beograd-Priština. Naveo je da je Srbija privržena miru i stabilnosti u regionu, te da je u tom kontekstu spreman da radi na konceptu i primeni ponuđenog plana uz jasno određena ograničenja.

Vučić je to rekao tokom telefonskog sastanka sa specijalnim savetnikom u američkom Stejt Departmentu Derekom Šoleom. Šole mu je preneo da očekuje da sutrašnji sastanak bude konstruktivan, uz primetan napredak ka dogovoru.

Američki diplomata je preneo predsedniku Vučiću stavove zvaničnog Vašingtona uoči sutrašnjeg sastanka u Briselu.

Šole je istakao da SAD potpuno podržavaju predlog EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Takođe je naveo i da treba da budu primenjeni sporazumi, ranije potpisani u procesu dijaloga. To podrazumeva i uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Aleksandar Vučić

„Spreman sam da radim na primeni evropskog plana za Kosovo, uz ograničenja.“

Vučić je rekao da očekuje veoma težak sastanak, dodaju, ali da je Srbija privržena miru i stabilnosti u regionu, te da je u tom kontekstu spreman da radi na konceptu i primjeni ponuđenog plana uz jasno određena ograničenja.

Vučić i Šole su razgovarali i o evropskoj budućnosti Srbije, koju SAD podržavaju. Razgovarali su i o značajnim mogućnostima za razvoj srpsko-američke saradnje u različitim oblastima, posebno ekonomskoj, navodi se u saopštenju.

Foto: Pixsell, TANJUG/JADRANKA ILIC nr, Profimedia

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.