Vučić u Atini: Sutra ujutru sastanak sa Zelenskim

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u Atini, gde će večeras prisustvovati neformalnoj večeri priređenoj za lidere regiona, a najavio je i da će se sutra sastati sa predsednikom Ukrajine, Volodimirom Zelenskim.

Vučić je u obraćanju za Tv Pink rekao da je ne razume kako je pravljen format u Atini. Dodaje da je pet zemalja Zapadnog Balkana pozvano, ali kako, ko i na koji način, nisu dobili poziv.

„Čak je pozvana i Priština, mada oni neće doći, iako ih Grčka nije formalno priznala. Pozvani su Hrvati, Rumuni i Bugari, Mađari nisu, takođe, Zelenski je pozvan, kao i predsednica Moldavije“, rekao je Vučić.

Vučić rekao i da je razgovor sa predsednicom Evropske komisije (EK) Ursulom fon der Lajen bio „veoma dobar, ozbiljan i odgovoran, iako nikada sasvim lak“.

Vučić je nakon sastanka sa Fon der Lajen, uoči večere koju za lidere zemalja regiona u Atini organizuje grčki premijer Kirijakos Micotakis, istakao da su on i predsednica EK razgovarali o važnim infrastrukturnim projektima, strateškoj saradnji Srbije i Evropske unije u oblasti zelene energije.

Bilo je reči i o dijalogu Beograda i Prištine, a Vučić je naveo i da uskoro očekuje specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka u Beogradu.

Vučić je najavio da će sutra ujutru imati bilateralni sastanak sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Najavio je i da će su u naredna dva dana obratiti građanima Srbije i da obavesti ih šta se sve tačno dešava.

„Želeo sam i želim da vodimo samostalnu i odgovornu politiku, zato smo u toj poziciji. Nikakav problem ne bi imali da smo pristali da to nemamo. Stvar je u izboru, da li hoćete da služite nekom drugom ili svom narodu. Ja sam izabrao da služim svom narodu, što smatram da je najvažnije za nas“ rekao je Vučić.

Dodao je i da je jačim zemljama teško da vode takvu politiku, dodaje da je izabrao put slobode, samostalnosti i nezavisnosti.

„Možete li da zamislite koliki strah i tremu imam prede svaki od ovih sastanaka. Ali svaki put sebi kažem nema problema, neka me osuđuju, ali moje je da se borim za svoj narod. Zato idem i borim se, za svoj narod i za svoje građane“ rekao je Vučić.

Kako kaže, njegov problem je da brine o građanima i o zemlji.

„Dolazim iz slobodoljubive i slobodarske zemlje, a opet znam da moramo da budemo na evropskom putu“, rekao je Vučić.

Ističe da će ponoviti stav Srbije, dodaje da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, pa se nada da će i oni poštovati teritorijalni suverenitet Srbije.

Predsednik je, odgovarajući na pitanje novinara da li je znao ko će sve biti na sastanku, rekao da je znao, ali da je bio zamoljen da ćuti o tome zbog bezbednosti određenih lidera.

„Naravno da sam znao, kada 7,8, dana razbijam glavu o tome kako da izbacim nešto oko sankcija. A jedan sam jedini koji nije uveo. Razumete li vi sa čime se mi suočavamo. Ajde što imamo licemerje svuda u svetu, nego imamo i najgore moguće licemerje u svojoj zemlji“ rekao je Vučić.

Na sastanku, koji će se održati u vili Maksimos, razgovaraće se o proširenju i evropskoj budućnosti regiona, kao i o energetskoj bezbednosti na Balkanu i u jugoistočnoj Evropi.

Na večeri će, pored Vučića, biti prisutni predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, kao i predsednik Crne Gore Jakov Milatović, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačeski, predsednica Ministarskog saveta Bosne i Hercegovine Borjana Krišto i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Na skupu će učestvovati i lideri zemalja regiona koje su članice EU – premijer Bugarske Nikolaj Denkov, Hrvatske Andrej Plenković i Rumunije Jon-Marsel Čolaku, dok su predsednica Slovenije i predsednik Albanije sprečeni da dođu.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.