Polemika između legendarnog trenera Partizana Duška Vujoševića i patrijarha Porfirija, u vezi sa košarkašem Nikolom Mirotićem, nije završena otvorenim pismom poglavara Srpske pravoslavne crkve. Na isti način je uzvratio i Vujošević.

Sve je počelo izjavom najtrofejnijeg trenera u istoriji Partizana, koji je u emisiji „Probudi se“ na Nova S, između ostalog, rekao kako postoje priče da je patrijarh zvao Mirotića da bi ga ubedio da ne pređe u Partizan.

Patrijarh Porfirije je na to odgovorio u objavi na društvenim mrežama i poručio da su takve tvrdnje bizarne, apsurdne i čista izmišljotina, a sada je na to usledilo pismo Vujoševića.

Pismo prenosimo u celosti.

– Poštovani gospodine Porfirije,

Nažalost, ne mogu da Vam odgovorim istim putem, jer kao “čovek prošlog veka” ne koristim Fejsbuk i druge društvene mreže.

Drago mi je da ste svojom izjavom potvrdili moje sumnje u istinitost glasina da ste učestvovali u slučaju Mirotić, koristeći njegovu religioznost. Te sumnje sam odmah vrlo jasno izrazio. I to se lako može videti na dostupnom snimku mog gostovanja u jutarnjem programu Nove S, na koje mi odgovarate.

Ne vidim kakve sve to ima veze sa tim gde ja provodim leto, ali budući da ste otvorili i to pitanje, rado ću Vam odgovoriti. 

Tačno je da sam leti često u Boki, ali kada sam tamo boravim u stanu, a ne u luksuznom hotelu Lazaro. Inače, volim i Boku i Zagreb, ali se najbolje osećam u Beogradu.

A mnogo važnije od toga je da isto govorim i kada sam u Beogradu, Herceg Novom, Novom Bečeju, Zagrebu ili bilo gde drugo. Međutim, u Boki ne mogu da provedem više od 30 dana, jer socijalno osiguranje samo za taj period delimično refundira troškove za pacijente koji koriste dijalizu.

Nažalost, između Srbije i Crne Gore ne postoji međusobni sporazum koji bi omogućio građanima obe države da u drugoj državi besplatno koriste dijalizu, kako je to uređeno između Crne Gore i nekih drugih država u regionu ili u zemljama Evropske unije.

Zato bih Vas zamolio da autoritet koji imate kao patrijarh iskoristite za uticaj radi rešavanja takvih pitanja, koja se tiču zdravlja i života građana i dobre saradnje Srbije sa zemljama u regionu.

Drago mi je da razumete značaj sporta i tretiranja te oblasti na pravi način. U tom kontekstu, dobro je da svoj uticaj ne koristite za kreiranje podele srpskog naroda na Crvenu zvezdu i Partizan, jer bi u skladu sa funkcijom koju obavljate trebalo da budete iznad takvih štetnih podela.

U tom smislu, nadam se da se slažete da se takve podele naglašavaju ako se organizuje prijem košarkaša Crvene zvezde, a ne usledi jednako i prijem košarkaša Partizana.

Mir Božji s Vama, i po ovoj vrućini koja nam izgleda svima smeta – napisao je Vujošević.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.