Za 10 godina BiH napustilo 600.000 stanovnika

U poslednjih 10 godina BiH je napustilo čak 600.000 stanovnika, izjavila je danas predsednica Unije za održivi povratak i izbeglice u BiH (UZOPI) Mirhunisa Zukić povodom Svetskog dana izbeglica.

Ukazujući na problem izbeglica i raseljenih u BiH, Zukić je rekla da kolektivni centru, uz podatak da za njihovo zatvaranje treba izgraditi još 550 stambenih jedinica.

Dodala je i da više od 43.000 aplikanata kod Ministarstva za izbeglice i raseljene osobe BiH, koji traže obnovu svojih stambenih jedinica i istakla da su to podaci koji ukazuju na veličinu problema izbeglica i raseljenih.

I dok se čeka obnova stambenih jedinica, kako je navela, u toku je iseljavanje iz Bosne i Hercegovine i onih koji su se vratili u mesta predratnog življenja, čija deca odlaze u potrazi za boljom i sigurnijom egzistencijom.

Prema podacima UZOPI 484.996 je iseljenih zaključno sa 2021. godinom, prenosi Tanjug.

U prošloj godini iz Posavskog i Zapadnohercegovačkog kantona iselilo se još 15.000 ljudi, a iz Doboja, Dervente, Teslića, Bosanske Gradiške, Prijedora i Prnjavora još 8.000 ljudi. Stoga UZOPI, prema pristiglim podacima, procenjuje da je od 2013. iz Bosne i Hercegovine iselilo 600.000 stanovnika, prenela je Fena.

Pixabay

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.