ZA OVAJ POSAO U SRBIJI POČETNA PLATA 2000 EURA, A NIJE POTREBAN FAKULTET

Plate zanatlija su i do 2.000 evra, rekli su počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković i PR Infostuda Miloš Turinski.

Atanacković je kazao da u Srbiji manjka radne snage, u IT sektoru ima manje nego u građevinarstvu, te da je vidljiv nedostatak zanatskih zanimanja, što je ocenio kao posledicu neuređenog obrazovanja.

Istakao je da Zapad, Evropa, a posebno Nemačka privlače radnu snagu te da naša privreda ne može da pruži zarade i mogućnosti kao oni.

„Pozitivno je da mi za nekog predstavljamo šansu za posao i veću zaradu. Dobro da imamo mogućnost da zapošljavamo neke ljude sa Bliskog i Dalekog istoka. To je stvar na koju se moramo navići“, rekao je on.

Ocenio je da je za poslodavce izuzetno značajno da imaju mogućnost nabavljanaja zamenske radne snage, jer bi inače bila privreda u velikom problemu.Država pokušava da pomogne kroz subvencije zapošljavanja mladih.

„Treba proceniti i gde su opravdane potrebe privrede da zadrži školovane i sposobne naše ljude, jer ih nije lako ni zameniti“, rekao je Atanacković.

Dodao je da je šansa Inicijativa Otvoreni Balkan koja će otvoriti mogućnost zapošljavanja iz Severne Makedonije i Albanije.

„Mnogo je lakše da se prilagodi neko sa Balkana nego neko iz Šri Lanke“, dodao je on. „Lakše se baviti zanatskim poslom nego pre par decenija“, dodao je još Atanacković.

Predstavnik za medije Infostuda Miloš Turinski rekao je da je trend da svi koji traže posao, a ne samo mladi, sada prvo gledaju iznos plate, pa je naveo da su se ranije prvo gledali međuljudski odnosi i mogućnost napredovanja.Naveo je da se najviše traže zaposleni za trgovinu i prodaju, te da je tu i najviše kandidata, a da su vrlo deficitarna i IT zanimanja. Naveo je i visoku tražnju i za zanatskim zanimanja, pa dodao kako u Srbiji nemamo majstore.

Naveo je, takođe, da bi poslodavci najčešće kombinaciju formalno obrazovanog i iskusnog kandidata, te da se često traži i sa samo srednjom stručnom školom.

„Čak 60 posto oglasa za poslove sa sajta je sa srednjom stručnom spremnom“, rekao je on.Potvrdio je da su u IT sektoru deficitarna zanimanja jer ih nedostaje 15.000 ,ali i naveo da nedostaje i 12.000 vozača.

„Građevina je jedna od najtraženijih kategorija. Uvozimo radnu snagu, najčešće iz Turske, Indije i Kine. Nedostaju i spremačice, koje sada dolaze iz Nepala, a vozači iz Šri Lanke“, rekao je on.Srbija mora da proizvede nov kadar kroz školstvo i popuni pozicije.

„Treba da mlade i roditelje informišemo da bavljenje zanatom nije manje vredno. Za električara se nudi nekad i početna plata od 150.000 dinara, a za vodoinstalatera 2.000 evra“, rekao je Turinski.Dodao je da je prosek plata u IT sektoru 1600 evra, a i da tu pojedinačno plate dostižu i 8,500 evra mesečno.

Foto: Shutterstock

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.