Zastrašujući satelitski snimci otkrivaju neviđenu razmeru katastrofe u Grčkoj (FOTO)

Gotovo polovina površine grada Aleksandropolisa i šire oblasti Evrosa je izgorela, dok se druga polovina nalazi pod dimom požara koji i dalje besne u Grčkoj, otkrivaju zastrašujući snimci Instituta Maxar iz SAD-a koji je specijalizovan za posmatranje Zemlje iz satelita.

Na satelitskim snimcima vidi se ogroman oblak dima koji guta veliki deo oblasti, ali i površina koja je ostala zgarište, dok vatrogasci već peti dan ulažu nadljudske napore da se izbore sa vatrenom stihijom. Kako se vidi na snimcima, grad se prostire na velikoj oblasti, a najveći deo izgorele površine su njive i šume na obodima.

Prema najnovijim informacijama Janisa Artofiosa, predstavnika Vatrogasne službe, nešto posle 10 sati, požar u Aleksandropolisu se aktivno gasi u oblastima Petrota, Perama i Mesimvrija, kao i požar u šumi Dadija u oblasti Nipsa. Na terenu deluju jake kopnene snage koje podržava 56 vatrogasaca sa 10 vozila iz Rumunije, a za gašenje iz vazduha izdvojeno je 5 aviona, od kojih su dva sa Kipra, kao i 8 helikoptera, od kojih je jedan za njihovu koordinaciju.

Šumske službe navode da se opasnost od požara širi i na jugozapad Evrosa budući da duvaju severoistočni vetrovi koji stvaraju nove frontove. Oni procenjuju da se južni Evros neće smiriti, ako se ne ugasi požar u Dadiji koja se nalazi severnije.

Kao ilustrativan primer navode naselje Melije, gde je prethodne subote požar ugašen ali mu sada ponovo preti vatra koja se spušta sa Dadije i već me približila.

Kopnene snage koje danas deluju čine 220 vatrogasaca sa 59 vozila, 11 pešadijskih timova, dva vatrogasna aviona i pet vatrogasnih helikoptera.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.