Žena drvoseča iz Blačkog sela u Srbiji: Radi sa testerom i vozi traktor

Gordana Zbiljić iz blačkog sela Prebreza jedna je od retkih žena u Srbiji čije je zanimanje drvoseča. Ovim poslom bavi se više od četvrt veka i godišnje pripremi više od hiljadu kubnih metara drva, navodi RTS.

Gordana je zanimanje drvoseče odabrala pre skoro tri decenije kada je krenula u šumu, kako bi pomogla suprugu da zarade za bolji život.

– Bilo je neke zarade veće na metar drva nego cela mesečna plata. I onda sam odlučila da radim taj posao. Krenuli smo od toga da živimo, da zarađujem. Radili smo ja i muž nekih 15 godina, možda. On je oboleo i onda sam ja ostala sama – kaže Gordana.

Brzo je savladala sve veštine, od seče drva u šumi do vožnje i popravke traktora.

– Video sam da je to, to. Da poznaje posao, da zna da radi s testerom, da vozi traktor i to. Meni je bilo zadovoljstvo zato što je imao neko da mi pomogne i da možemo da radimo zajedno – kaže Goran Zbiljić, Gordanin suprug.

„Baš mi je najlakši posao“

– Dosta je teško, ali meni i nije. Ja sam navikla na to i baš mi je najlakši posao što se toga tiče. Mnogo volim sada da idem u šumu, volim da radim taj posao, dosta sam naučila i oko traktora i oko vitla, i oko testereta – dodaje Gordana.

O Gordaninoj spretnosti i veštini, kolege koje su svi muškarci, kažu da je najbolja od svih drvoseča.

– Ja video tako nešto nisam. Da žena tolko spremna, a njena konstitucija nema ništa, nema 60 kila, da ona ovakve trupce diže, mislim, stvarno je malo čudno – objašnjava Miodrag Miljković, drvoseča iz Prebreze.

„Ništa mi nije teško“

Zbiljići obrađuju više od 10 ha zemlje. Bave se stočarstvom i voćarstvom, ali najveći prihod ostvaruju od seče drva. Pored teškog posla u šumi, Gordanu čekaju i ostale obaveze u domaćinstvu. Kaže da na selu jedino tako može da se opstane. A tu je i podrška porodice.

– Ja sam sretna, imam sjajnu porodicu, imam dvoje dece, unučiće sada, i sve mi to ništa nije teško – zaključuje Gordana.

Dok je snaga služi, Gordana će, kaže, u šumu, u seču. Do sada je preko svojih pleća pregurala više desetina hiljada kubika drva.

Foto: Printskrin RTS

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.