Žitarica bez koje Đokovići ne mogu: Ubrzava metabolizam, čisti toksine, ne goji…

Dosta se pisalo o ishrani Novaka i Jelene Đoković, kada su svojevremeno odlučili da više ne jedu meso. Jedna namirnica u međuvremenu postala je neizostavna stavka u njihovoj ishrani, a to je kvinoja (kod nas je nekad zovu i kinoa).

Kvinoja ne goji, a izuzetno je zdrava. Nazivaju je ‘zlatom Inka’ i ‘kraljicom semenki’. Drevne civilizacije su ovu žitaricu smatrale svetom biljkom. Kvinoja sadrži velike količine proteina, zbog čega može biti zamena za namirnice životinjskog porekla. Bogata je vitaminom E, C, kalijumom, raznim mineralima, aminokiselinama i eteričnim uljima, piše Story.hr, prenosi N1 Hrvatska.

Narodna medicina koristi kvinoju za lečenje gihta, tumora, hemoroida i išijasa, kao i kožnih bolesti i reumatizam, a zbog visokog udela kalijuma povoljno deluje i na kardiovaskularni sistem.

Odlična je zamena za meso. Ako postite ili ste vegetarijanac, svakako uvrstite kvinoju u svoju ishranu. Kvinoja je bogata vlaknima koja su neophodna za pravilan rad creva.

Kvinoja kao kulinarsko čudo

Vegetarijanci znaju o čemu govorimo kada kažemo da je kvinoja pravo kulinarsko čudo. Ako je dodate u kupus, krompir ili drugo povrće, osetićete punoću ukusa koja se može dobiti samo kuvanjem mesa.

Korisna svojstva takođe se vide i u prisutnosti vitamina i aminokiselina koji poboljšavaju metabolizam i čiste telo. Budući da kvinoja nema specifičan miris, jelima se dodaju beli ili crni luk, ali i drugi začini.

Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.