Zvezdi treba dobar psihoterapeut

Kaže se da je danas odlazak kod psihoterapeuta „lična higijena“. To uključuje rad na samom sebi, prihvatanje različitosti, pomeranje sopstvenih granica… Znamo za mnoge primere psihologa koji vode računa o mentalnom zdravlju igrača, ali sve to kroz prizmu sporta. Zanemarićemo belosvetsku prevaru u vidu Saše Sredanović, veliki broj sportskih organizacija poseduje nekoliko stručnih lica te profesije.

Da li Crvena zvezda u ovom trenutku ima takvo lice ili ne, javnosti nije poznato, ali činjenica je da im je neophodno. Prosto – grupa igrača koju imaju predodređena je da pravi zavidne rezultate. Neka projekcija bila je da će tim u aktuelnom delu sezone imati pozitivan skor u Evroligi, ali desilo se sve suprotno predikcijama. Duško Ivanović je bivši, Janis Sferopulos je nasledio njegov roster, a evroligaški odnos iznosi dve pobede, uz pet poraza. Ali, zbog čega pričamo o psihologiji?

Zato što je Crvena zvezda svoje utakmice ove sezone gubila na besmislen način. Čist psihološki aspekat igre. U Kaunasu su imali i devet poena prednosti pred ulazak u poslednju deonicu – izgubili su. Protiv Monaka kod kuće si krenuo izvanredno – izgubili su. U duelu sa Virtusom u Bolonji su se toliko puta vraćali u meč i kada su došli u situaciju da prelome, oni to nisu učinili i – izgubili su. U okršaju sa Partizanom su se izdigli iz nokdauna, zatim imali dvocifrenu prednost sredinom poslednje deonice i – izgubili su. Da bi u poslednjoj odigranoj utakmici u Evroligi u „Palati Blaugrana“ imali Barselonu u šaci. Barselonu koja se nudila i oni to nisu iskoristili – izgubili su. Nijednom, osim delimično u duelu sa Monakom, Crvena zvezda nije potpuno nadigrana, niti je doživela debakl.

Jednostavno, psihološki momenat prelamanja utakmice i preuzimanja odgovornosti je nedostatak ovog tima i dovoljno je da pogledate dve od tih pet utakmica da zaključite tako nešto. Kvalitet je tu i to je nesporno. Jer, niko ne može da tvrdi da je Šabaz Nejpir katastrofalan košarkaš. Naprotiv, ali trenutno je neophodno da skine mentalne lance i pokaže zbog čega je jedan od najboljih plejmejkera u Evropi prethodnih godina. Organizacija igre kada je on sa loptom u rukama je neuporedivo lošija u odnosu kada to čini Miloš Teodosić, pa čak i Jago dos Santos koji je projektovan kao treća opcija na toj poziciji uoči početka sezone. Ne ide ga ni šut, nema pasa, nema samopouzdanja. Ali, tokom vikenda se dogodilo nešto što bi moglo da donese varnicu u njegovim grudima. Etore Mesina i njegova, od strane novinara pogrešno interpretirana izjava, dovela je do odgovora Šabaza Nejpira i balon koji ga okružuje mora da ekslodira. Sada je pravi trenutak za to.

Starsport

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.