KO UGROZI IZBORE IDE U ZATVOR

Tužilaštva će odmah reagovati na svaki pokušaj ometanja građana da ostvare svoje biračko pravo i procesuirati učinioce krivičnih dela.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je, imajući u vidu informacije u javnosti da bi na dan održavanja izbora 17. decembra moglo da dođe do ometanja izbornog procesa i izazivanja ekcesa, glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu naložio pojačana dežurstva u svim osnovim javnim tužilaštvima na teritoriji glavnog grada, kao i u beogradskom VJT.

Kako se navodi, tužilaštva će odmah reagovati na svaki pokušaj ometanja građana da ostvare svoje biračko pravo i procesuirati učinioce krivičnih dela. U tužilaštvima će dežurati veći broj javnih tužilaca kako bi se obezbedila efikasna reakcija na eventualne pokušaje povrede izbornog prava i osiguralo neometano sprovođenje vanrednih izbora u demokratskim uslovima, dodaje Više javno tužilaštvo.

„Više javno tužilaštvo u Beogradu podseća da Krivični zakonik propisuje krivična dela protiv izbornih prava, a između ostalih i krivično delo Sprečavanje održavanja glasanja iz člana 159 KZ, kojim je propisano da će se kazniti zatvorom do tri godine onaj ko silom, pretnjom ili na drugi protivpravan način spreči održavanje glasanja na biračkom mestu, odnosno da će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine, onaj ko ometa glasanje izazivanjem nereda na biračkom mestu, usled čega glasanje bude prekinuto“, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Vanredni parlamentarni, lokalni i pokrajinski izbori održavaju se u nedelju 17. decembra 2023. godine.

MONDO

Stefan Stojanović

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.