LIKVIDIRANI PUTINOVI SARADNICI U razmaku od nekoliko sati, ubijena dva saveznika ruskog predsednika (VIDEO)

Dva saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina ubijena su u razmaku od nekoliko sati u sredu, prenosi američki „Njuzvik“.

Kijevski zvaničnici su preuzeli odgovornost za ubistvo bivšeg ukrajinskog političara, Ilje Kieva, 46-godišnjeg proruskog političara čije je telo pronađeno u predgrađu Moskve.

Prema izveštaju AFP-a, zvaničnik ukrajinske odbrane rekao je da je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) orkestrirala atentat.

Ruski Istražni komitet je za AFP rekao da je „nepoznata osoba pucala“ u bivšeg poslanika i da je pokrenuta istraga o njegovom ubistvu.

Kijev je izbačen iz ukrajinskog parlamenta nedeljama nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine i preselio se u Rusiju, objavio je Njujork tajms.

Ukrajinski sud osudio je Kijeva u novembru, u odsustvu, na 14 godina zatvora pod optužbom za izdaju i pokušaj nasilnog svrgavanja vlade.

Govoreći u sredu, portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe, Andrij Jusov, nagovestio je umešanost Ukrajine u smrt Kijeva.

– Možemo da potvrdimo da je Kijev gotov. Takva sudbina će zadesiti i druge izdajnike Ukrajine, kao i sledbenike Putinovog režima – rekao je Jusov.

Jusov je Kijeva nazvao i „ološem, izdajnikom i kolaboracionistom“, prenosi AFP.

Ruski mediji su javili i da je Oleg Popov, bivši poslanik parlamenta samoproglašene Luganske Narodne Republike, koja je deo Ukrajine pod ruskom okupacijom, poginuo u eksploziji automobila u sredu.

LNR je uspostavljena nakon što je Putin nezakonito pripojio četiri ukrajinska regiona u jesen 2022. godine. Policija je saopštila ruskom prorežimskom TASS-u da je Popov ubijen u blizini stadiona Avangard u gradu Lugansku.

EPA

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.