MATIJI (8) POZLILO TOKOM NOĆI, PA PREMINUO U BOLNICI

Matija Koada (8), tragično je preminuo u bolnici u Veneciji, nakon što mu je 28. decembra 2023. godine između srede i četvrtka pozlilo. Kako prenose tamošnji mediji, roditelji su dečaka hitno odvezli u Hitnu pomoć, nakon čega je on prebačen u dečiju bolnicu, gde je samo nekoliko sati kasnije i preminuo.

Iznenadna smrt, pod još nerazjašnjenim okolnostima, bacila je u očaj moldavsku zajednicu iz koje dečak i potiče. Tragedija se dogodila u noći između srede i četvrtka, a u osmoj godini preminuo je Matija Koada, sin moldavskog građevinskog izvođača Vitalija, poznatog i poštovanog na venecijanskom Lidu po svom radu.

Matija, koji je bio najstariji od tri brata, osećao se loše kod kuće te večeri između srede i četvrtka pre nego što je odveden u Hitnu pomoć na ostrvu, a zatim prebačen u Građansku bolnicu u Veneciji.

On je preminuo tokom hospitalizacije i sada će bolnica u laguni Santi Đovani e Paolo lokalne zdravstvene uprave sprovesti sve neophodne istrage i testove kako bi razumeli uzroke iznenadne smrti deteta.

Matija je bio zdrav i pre srede nije pokazivao nikakve tegobe, toliko da se oduvek bavio sportom, a odnedavno je postao deo sveta fudbala.

– Veoma mlad pacijent stigao je u Civilnu bolnicu u Veneciji u noći između srede i četvrtka, sa u početku ne zabrinjavajućom kliničkom slikom, a lekari Građanske bolnice su odmah pratili njegovo stanje, nažalost beležeći progresivno pogoršanje – navodi se u obaveštenju Lokalne zdravstvene uprave.

Zbog toga su se lekari i odlučili za transfera dečaka u drugu ustanovu, u kojoj je kasnije preminuo.

– Istrage koje će biti sprovedene na telu moći će da daju odgovore o uzrocima smrti. Uprava Zdravstvenog preduzeća ujedinjena je sa članovima porodice zbog teškog gubitka – rekli su iz Lokalne zdravstvene uprave.

Trojica lekara sa odeljenja pedijatrije Građanske bolnice upisali su se u registar osumnjičenih za smrt osmogodišnjeg Matea Koade, koja je nastupila u četvrtak popodne posle iznenadne bolesti.

Tužiteljka Laura Kameli otvorila je dosije i naložila kada su se pojavile sumnje za zločin obdukciju dečaka kroz „neponovljivu tehničku procenu“.

Za sada nije definisano šta je krivično delo (za nastavak istrage neophodna je upis lekara u registar osumnjičenih): obdukcijom će se utvrditi da li je smrt deteta nastala prirodnim uzrocima ili je je odgovornost lekara. U tom slučaju bi zločin bio ubistvo iz nehata.

Roditelji preminulog dečaka angažovali advokata

Dečakovi roditelji su u međuvremenu angažovali i advokata i žele da znaju tačan uzrok smrti njihovog sina, a tužilaštvo u Italiji pokrenulo je istragu protiv tri lekara koji su dežurali na odeljenju pedijatrije.

Oni će morati da objasne vlastima sve okolnosti nesreće. Obdukcija tela dečaka zakazana je za 6. decembar, ali bi mogla da bude odložena za ponedeljak.

Blic

Ringier

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.