NEVREME ĆE SUTRA OKOVATI SRBIJU: Na snazi dva meteoalarma

UVELIKO smo zakoračili u decembar, a mnogi u Srbiji nadaju se snežnim padavinama. Kada je reč o Beogradu, za razliku od drugih delova Srbije, on još uvek nije bio zavejan.

Kada je reč o drugom danu vikenda, kako stoji na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, u nedelju 10.12. se očekuje nestabilno vreme na području Bačke, Srema i delova Zapadne Srbije gde je upaljen narandžasti meteoalarm.

Narandžasti meteoalarm znači da je vreme opasno. Preciznije, prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe, stoji na sajtu RHMZ.

Takođe, na području istočne Srbije upaljen je žuti meteoalarm.

Prema sajtu Vremeradar.rs, sneg bi mogao da pada u okolini Užica, kao i Novog Pazara.

U periodu od podneva, pa sve do 18 sati postoji mogućnosti snežnih padavina u delovima Srbije koji su prekriveni rozom bojom.

U nedelju padavine i poledica

Na sajtu Vremeradar.rs navodi se da veći deo Srbije sutra očekuju padavine, ali i poledica.

U nedelju prolazno naoblačenje sa zapada-severozapada sa padavinama u većem delu zemlje. U nižim predelima kiša, u planinskim krajevima susnežica i sneg. Ujutru ponegde na severu i zapadu zemlje kiša može lediti pri tlu. Popodne i uveče na istoku zemlje slabe mešovite padavine, lokalno može biti i poledice.

Prema trenutnim izgledima početkom naredne sedmice promenljiva oblačnost i sunčani intervali, ponegde-povremeno može biti i kiše, temperatura u porastu.

Grafikon Republičkog hidrometeorološkog zavoda pokazuje naznake belih pahulja, pa u toj tabeli uz pojedine datume stoji oznaka za sneg.

Prvi datum uz koji stoji snežna pahulja je utorak 12. decembar. Posle toga šansa za sneg postoji za čak šest vezanih dana, od 15. do 20. decembra. Isto je i za 23.

Mnoge će obradovati što pred doček Nove godine šansa za sneg postoji već od 29. decembra i RHMZ očekuje da će padati tog dana, kao i 30. i 31. decembra.

Tokom sledeće nedelje doći će do razvoja jakog azorskog anticiklona, takođe, nakon poslednjeg prodora hladnog arktičkog vazduha u sklopu polarnog vrtloga razvio se i jak sibirski anticiklon, što će usloviti da predstojeća zima bude hladna sa čestim prodorima hladnog arktičkog vazduha, a biće i dosta snega. Osnovni pokretač hladnih i snežnih zima je baš ta sprega između azorskog i sibirskog anticiklona.

Iako nas početkom sledeće nedelje očekuje topli talas, šanse da Novu godinu dočekamo uz snežne padavine sve su veće.

Tokom treće dekade, najverovatnije oko katoličkog Božića, 25. decembra doći će do prodora hladnog artičkog vazduha koji će osim pada temperature doneti i sneg tako da polako rastu šanse da Novu godinu dočekamo u pravom zimskom ambijentu.

Novosti

Tanjug/AP

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.