„POŠALJITE VOJSKU NA GRANICU S HRVATSKOM!“ Napeta situacija na Balkanu

Preti blokada puteva i graničnih prelaza prema Hrvatskoj iz Slovenije, piše Hrvatski medij

U Brežicama i Središču ob Dravi u Sloveniji već mesecima traje žestoka pobuna lokalnog stanovništva i lokalnih vlasti protiv slovenačke vlade koja želi da u tim mestima odmah uz granicu sa Hrvatskom izgradi dva kampa za ilegalne migrante, a traže da vojska ide na granicu sa Hrvatskom.

Slovenačka vlada je još u februaru saopštila da namerava da izgradi privremene kampove za migrante na području nekadašnjih graničnih prelaza Obrežje i Središče ob Drava, koji bi se koristili u slučaju da su tri postojeća kampa u Ljubljani i okolini su prebukirani. Ovi migrantski kampovi bi se nalazili nedaleko od Bregane i nekoliko sela na hrvatskoj strani.

Organi pomenutih slovenačkih opština podneli su i tužbu protiv odluke Vlade Upravnom sudu, ali ih je on u četvrtak odbio, uz pojašnjenje da je reč samo o nameri vlade u slučaju više sile, odnosno značajnog povećanja u broju migranata u Sloveniji.

Potpredsednik slovenačke vlade Matej Arčon rekao je da je ovakva sudska odluka očekivana i da će vlada nastaviti pripreme za osnivanje kampova. S druge strane, predstavnici opština tvrde da je odluka suda jasan signal vlasti da u ovom trenutku ne može i nema potrebe da sprovodi bilo kakve aktivnosti vezane za ove centre.

Prema planu slovenačkog MUP-a, kamp na Obrežju bi imao kapacitet do 25 stanbenih kontejnera za maksimalno 120 do 150 ljudi, a manjeg obima bi bio onaj u Središču ob Dravi. Ti planovi centralne vlasti izazvali su žestoke proteste lokalnog stanovništva, posebno u Brežicama, posebno zbog činjenice da vlast ranije nije obavila nikakve konsultacije sa lokalnim vlastima.

U Brežicama su u više navrata održani protesti, a preti se blokadom puteva i graničnih prelaza prema Hrvatskoj ako Vlada nastavi sa svojom politikom. Posebno su ljuti stanovnici opštine Brežice, preko čije teritorije već više od godinu dana prolazi glavna migrantska ruta iz Hrvatske u Sloveniju. Tako je od 60.000 migranata koje je slovenačka policija privela prošle godine, čak 80 odsto njih uhapšeno na području Brežica.

U prva četiri meseca ove godine povećan je broj ilegalnih migranata, a slovenačka policija je do kraja aprila registrovala 13.570 ilegalnih prelazaka granice, što je skoro 15 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Na području Brežica već postoji kamp za registraciju tražilaca azila, a Brežičani strahuju da bi izgradnja kampa ugrozila njihovu bezbednost. Takođe smatraju da je prostor nekadašnjeg graničnog prelaza neadekvatan za migrantski kamp. Slično mišljenje dele i meštani i vlast Središča ob Dravi. Tu lokaciju za migrantski kamp odabrala je slovenačka vlada zbog nove severoistočne balkanske migracione rute, preko koje uglavnom stižu građani Sirije i Turske.

Moguće uspostavljanje kampova za migrante u pograničnom području moglo bi predstavljati sigurnosni problem i za Hrvatsku. Naime, reč je o kampovima za tražioce azila koji nemaju zabranu kretanja. Stoga su vlasti u Međimurju već izrazile zabrinutost zbog planova slovenačkih vlasti.

– Ako se to zaista desi tik pored nas, sada kada nema kontrola, i naši će se osećati nesigurno. Azilanti ne moraju a priori da budu loši ljudi, ali mi ne znamo ništa o njima i njihovim namerama i to je bezbednosni problem. To bi trebalo rešiti negdje dalje od naselja i obezbijediti bolju sigurnost. Stoga izražavamo nezadovoljstvo i protivimo se najavljenom domu za azilante u blizini graničnog prelaza – rekao je Nikola Novak, načelnik opštine Nedelišće, za medije, piše Jutranji.hr.

Alo.rs

Shutterstock

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.