Putin saopštio šokantnu informaciju o dolaru!

Udeo evra i dolara u međunarodnim plaćanjima Rusije je pao sa 87 odsto u 2021. godini na 24 odsto u septembru ove godine, izjavio je danas predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin tokom svog redovnog godišnjeg obraćanja naciji.

Udeo rublje u međunarodnim plaćanjima Rusije je bio između 10 i 13 odsto u 2021. godini, a udeo kineskog juana 0,4 odsto, dok je u septembru 2023. godine udeo rublje iznosio 40 odsto a udeo juana 33 odsto, dodao je Putin, prenosi Komersant.

Ruski predsednik smatra da su zapadne zemlje odlukom da ograniče mogućnost korišćenja svojih valuta „pucale sebi u nogu“. On je prokomentarisao zamisao novog predsednika Argentine Havijera Mileija da Buenos Aires napusti svoju valutu pezos i pređe na dolar, rekavši da napuštanje nacionalne valute predstavlja značajan gubitak suvereniteta.

– Ako nema nacionalne valute, ne možete ništa da štampate, možete samo da drastično smanjite državnu potrošnju – tvrdi Putin.

Predsednik Rusije očekuje ekonomski rast od 3,5 odsto u 2023. godini, dok bi inflacija u Rusiji do kraja godine mogla da ubrza na osam odsto.

– Centralna banka Rusije i vlada preduzimaju mere da inflaciju vrate na željeni nivo – naglasio je Putin. Stopa nezaposlenosti u Rusiji iznosi 2,9 odsto, što prema rečima ruskog predsednika nije nikada zabeleženo u istoriji zemlje.

Informer

EPA

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.