PUTIN SE JUČE HVALIO MORNARICOM, TOKOM NOĆI JE USLEDIO ŠAMAR Od ruskog broda ostao PRAH I PEPEO

Vazduhoplovstvo Ukrajine pogodilo je veliku pomorsku luku na poluostrvu Krim koje je okupirala Rusija i tvrdi da je uništen ruski mornarički desantni brod koji je tamo pristao.

Ukrajinska vojska je u postu Telegramu 26. decembra saopštila da su jedinice taktičke avijacije ispalile krstareće rakete na luku Feodosija, na istočnoj strani poluostrva Crno more, oko 3:30 po lokalnom vremenu, pogodivši brod „Novočerkask“.

Ruski zvaničnici i izveštaji očevidaca potvrdili su seriju eksplozija u luci.

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da je „Novočerkask“ oštećen ukrajinskim projektilom, ali nije dalo druge informacije.

Komandant ukrajinskih vazduhoplovnih snaga, general-potpukovnik Nikolaj Oleščuk, rekao je u postu za Telegram da je „ruska pomorska flota sve manja“ i sugerisao da su u akciju umešani ukrajinski avioni, ali nije naveo druge detalje.

– Izvršen je neprijateljski napad u oblasti Feodosije. Područje luke je ograđeno. U ovom trenutku, eksplozije su prestale i vatra je obuzdana – rekao je Sergej Aksjonov, šef regiona Krima koji podržava Rusija, u postu za Telegram.

On je rekao da je u napadu jedna osoba poginula, a dve su ranjene. Nije dao nikakve dalje informacije.

– Žitelji nekoliko kuća će biti evakuisani – dodao je.

Prevozio iranske dronove?

Neproverene fotografije i video snimci prikazuju velike vatrene lopte kako se penju na noćno nebo, praćene ogromnim udarnim talasom. Druge fotografije pokazuju oštećene prozore na izlozima u blizini luke.

Veruje se da je brod „Novočerkask“ prevozio oružje, zbog čega je eksplozija bila tako velika. Navodi se da su se na njemu nalazili „šahed“ dronovi koji su stigli iz Irana, ali to nije potvrđeno.

Oko 3 sata ujutru po lokalnom vremenu, krimski Telegram kanali izvestili su o eksplozijama u oblasti Feodosije na istoku Krima. Telegram kanali su tvrdili da je brod sa iranskom municijom navodno dignut u vazduh i da je izbio požar u luci.

Prema ruskim medijima, stanovnici su prijavili da su čuli glasne praske i videli oblake dima, a saobraćaj na Krimskom mostu je blokiran.

„Novočerkask“ je brod srednje veličine sa dužinom od skoro 113 metara, dizajniran za amfibijsko kretanje i može da nosi oklopna vozila, navodi se u izveštaju američke vojske koji citira CNN. Ima posadu od 87 i može da primi skoro 240 članova osoblja.

Ukrajinski generalštab saopštio je da je brod ranije bio oštećen u napadu u blizini ukrajinskog lučkog grada Berdjanska u martu 2022.

Fotografije iz Fedosije objavljene na društvenim mrežama sugerišu da je šteta ogromna i da je od broda malo šta ostalo.

– Uvođenje najnovijih brodova u flotu je još jedan dokaz da je naša brodogradnja u usponu i da se sada kreće ka ritmičkoj, masovnoj proizvodnji ratnih brodova raznih klasa. Ovo je najvažniji, temeljni korak u oživljavanju i razvoju naše brodogradnje – rekao je Putin, preneo je TAS.

On je naveo da u skladu sa Pomorskom doktrinom Rusija nastavlja rad na serijskoj proizvodnji i planiranim isporukama modernih brodova Ratnoj mornarici.

– Trenutno u blizini nasipa ruskih brodogradilišta, stoji i radi pet fregata, osam korveta, 13 malih raketnih brodova i više od 50 drugih brodova različitih klasa – rekao je ruski predsednik.

Pored toga, prema Putinovim rečima, u Severodvinsku na Sevmašu u naredne tri godine planirana je izgradnja tri krstarice na nuklearni pogon Borej-A i pet višenamenskih nuklearnih podmornica Jasen-M, a za St. Petersburško Admiralitetsko brodogradilište gradi se šest dizel podmornica.

Putin je naveo da je dat nalog za izgradnju patrolnih brodova u arktičkoj zoni, koji će osigurati bezbednost plovidbe na Severnom morskom putu.

Najnoviji udarac ruskoj crnomorskoj floti

Ključni deo dugoročnog plana Kijeva za rat je da izgura Rusiju sa Krima i ostatka okupiranih delova ukrajinske obale. Otkako je počela invazija u februaru 2022, ruska Crnomorska flota sa sedištem u Sevastopolju bila je ključna komponenta ratnih napora Moskve. Ruski ratni brodovi koji operišu odatle nametnuli su blokadu ukrajinske obale i lansirali krstareće projektile na ukrajinske gradove i infrastrukturu.

Ako bude potvrđeno, uništenje Novočerkaska bi bio najnoviji sramotan udarac ruskoj crnomorskoj floti, koja je bila prinuđena da prekine neke od svojih operacija na i oko Krima nakon serije udara projektila i pomorskih dronova.

Udari na rusku flotu u Crnom moru pokazuju da greše oni koji veruju da postoji zastoj u ratu u Ukrajini, rekao je danas britanski ministar odbrane Grant Šaps.

„Ovo najnovije uništenje Putinove mornarice pokazuje da greše oni koji veruju da postoji zastoj u ratu u Ukrajini! Nisu primetili da je u poslednja četiri meseca uništeno 20% ruske Crnomorske flote“, napisao je Šaps na platformi X (Tviter).

Blic

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.