PUTIN SPREMAN DA ZAUSTAVI RAT U UKRAJINI!

Putinovi bliski saradnici otkrili da je ruski predsednik spreman da prekine rat, ali da ima nekoliko uslova za to.

Ruski predsednik Vladimir Putin spreman je da prekine rat u Ukrajini, pod uslovom da se priznaju „trenutne linije razgraničenja“, izjavila su četiri ruska izvora Rojtersu, rekavši da je spreman da se bori ako Kijev i Zapad ne pristanu na to. Tri izvora koji su bliski Putinu, rekli su da je on maloj grupi savetnika „iskazao frustracije“ zbog, kako on smatra, pokušaja Zapada da zaustave pregovore i odluke Zelenskog da izađe iz pregovora.

„Putin može da se bori koliko god je potrebno, ali on je takođe spreman na prekid vatre i zamrzavanje ratnog sukoba“, rekao je izvor Rojtersa, inače visoki ruski zvaničnik koji je radio sa Putinom i ima saznanja o razgovorima na najvišem nivou u Kremlju.

On je pristao da govori pod uslovom da ostane anoniman, kao i ostalih pet sagovornika sa kojima su razgovarali. Svi oni rade ili su radili sa Putinom na veoma visokom nivou u političkom i poslovnom svetu. Putinov portparol Dmitrij Peskov, u odgovoru na zahtev za komentar, rekao je da je šef Kremlja više puta jasno stavio do znanja da je Rusija otvorena za dijalog kako bi postigla svoje ciljeve, rekavši da zemlja ne želi „večni rat“.

Postavljanje ekonomiste Andreja Belousova prošle nedelje za ministra odbrane Rusije neki zapadni vojni i politički analitičari videli su kao stavljanje ruske ekonomije na „stalnu ratnu nogu“, u nameri da pobede u ovom dugotrajnom sukobu. Izvori su dodali da bi Putin, ponovo izabran u martu za novi šestogodišnji mandat, radije iskoristio trenutni zamah Rusije da rat stavi iza sebe. Nisu direktno komentarisali novog ministra odbrane. Na osnovu njihovog poznavanja razgovora u visokim krugovima Kremlja, dva izvora su rekla da je Putin mišljenja da su dosadašnji uspesi u ratu dovoljni da se pobeda „proda“ ruskom narodu.

Najveći kopneni sukob u Evropi od Drugog svetskog rata, odneo je desetine hiljada života na obe strane i doveo do širokih zapadnih sankcija na rusku ekonomiju. Tri izvora su istakla da Putin shvata da bi bilo kakav novi dramatičan napredak zahtevao novu nacionalnu mobilizaciju, koju ne želi, pri čemu je jedan izvor, koji poznaje ruskog predsednika, rekao da je njegova popularnost opala nakon prve mobilizacije u septembru 2022. godine.

Nacionalno pozivanje na mobilizaciju uplašilo je deo populacije u Rusiji, izazivajući da stotine hiljada muškaraca vojnog uzrasta napuste zemlju. Ankete su pokazale da je popularnost Putina pala za nekoliko procenata. Kako prenosi Rojters, Peskov je rekao da Rusiji nije potrebna mobilizacija i da umesto toga u vojne snage regrutuje dobrovoljce.

Međutim, izgledi za primirje ili čak mirovne pregovore, trenutno deluju daleko. Zelenski je više puta rekao da mir prema Putinovim uslovima nije opcija. On se zakleo da će povratiti izgubljene teritorije, uključujući Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine. Takođe, Zelenski je 2022. godine potpisao dekret kojim formalno proglasio bilo kakve pregovore s Putinom „nemogućim“. Jedan od izvora predvideo je da se sporazum neće postići dok je Zelenski na vlasti, osim ako Rusija ne zaobiđe njega i ne postigne dogovor s Vašingtonom. Međutim, državni sekretar SAD Entoni Blinken, govoreći prošle nedelje u Kijevu, rekao je novinarima da ne veruje da je Putin zainteresovan za ozbiljne pregovore.

U februaru, tri ruska izvora rekla su za Rojters da su Sjedinjene Američke Države odbile prethodni Putinov predlog primirja, kako bi se zamrzao rat. U odsustvu primirja, Putin želi da osvoji što više teritorije kako bi povećao pritisak na Ukrajinu, istovremeno tražeći da iskoristi neočekivane prilike da stekne još, rekla su tri izvora.

Ruske snage kontrolišu oko 18 posto Ukrajine, a ovog meseca su prodrele u severoistočnu regiju Harkov. Putin računa na veliku populaciju Rusije u poređenju s Ukrajinom kako bi održao superiornu brojnost čak i bez mobilizacije, a koja je podržana neuobičajeno velikim platama za one koji se prijave.

„Rusija će gurati dalje“, rekao je izvor koji je sarađivao s Putinom.

SAD i evropski lideri su rekli da će podržati Ukrajinu dok joj sigurnost i suverenitet ne budu garantovani. Zemlje NATO i saveznici kažu da pokušavaju da ubrzaju isporuke oružja.

„Rusija bi mogla da okonča rat u bilo koje vreme povlačenjem svojih snaga iz Ukrajine, umesto što nastavlja s brutalnim napadima na gradove, luke i ljude Ukrajine svakog dana“, rekao je Stejt Department u odgovoru na pitanje o snabdevanju oružjem.

Svih pet izvora su rekla da je Putin objasnio savetnicima da nema nameru da osvaja NATO teritoriju. Dva izvora su navela da Rusija brine zbog rastuće opasnosti i moguće eskalacije sukoba sa Zapadom, uključujući nuklearnu eskalaciju, zbog ukrajinske krize.

MONDO

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.