Putin stavio Sarmat u stanje pripravnosti: Pogledajte kakav „pakao“ može da izazove

Sarmat je težak više od 200 tona i domet joj je 18.000 kilometara

Posada ruskog strateškog raketnog sistema „Sarmat“ stavljena je u stanje pripravnosti, saopštio je danas šef „Roskosmosa“ Jurij Borisov.

Rusija je u aprilu prošle godine izvela probno lansiranje ove interkontinentalne balističke rakete sa nuklearnim oružjem Sarmat.

Ovu raketu zapadni mediji nazivaju „Satana 2“, a Rusija tvrdi da može da dostigne brzinu od 16.000 milja na sat (25.750 kilometara) i da može da rasporedi 10 ili više bojevih glava na svaku raketu.

Satana navodno može da „pogodi bilo šta na Zemlji“ i može biti ispaljena preko bilo kojeg od Zemljinih polova.

To je jedna od ruskih raketa sledeće generacije koje je Putin nazvao „nepobedivim“, a među njima su i hipersonične rakete Kinžal i Avangard.

Lansiranje ove rakete prenosila je ruska državna televizija, a nakon uspešne akcije vojnicima je čestitao i ruski predsednik Vladimir Putin.

„Ovo zaista jedinstveno oružje će ojačati borbeni potencijal naših oružanih snaga, pouzdano obezbediti sigurnost Rusije od spoljnih pretnji i naterati da razmisle one koji u žaru agresivne retorike pokušavaju da ugroze našu zemlju“, rekao je tada Putin.

„Sarmat je najmoćnija raketa sa najdužim dometom uništavanja ciljeva na svetu, što će značajno povećati borbenu moć strateških nuklearnih snaga naše zemlje“, saopštilo je prošle godine Ministarstvo odbrane Rusije.

Sarmat je težak više od 200 tona i domet joj je 18.000 kilometara. Rusija tvrdi da Sarmat može da dostigne brzinu od 25.750 kilometara na sat i da može da rasporedi 10 ili više bojevih glava na svaku raketu.

Sa Sarmatom, Rusija ima opciju da je ispali preko bilo kojeg od Zemljinih polova.

Osim toga, ima tehnologiju za izbegavanje radara i domet od preko 10.000 kilometara. Kreće se brzinom od sedam kilometara u sekundi, a teret koji nosi je 2.000 puta jači od atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki, pisao je svojevremeno Independent.

Smatra se velikim izazovom za zemaljske i satelitske radarske sisteme i sisteme za praćenje.

Foto: Profimedia/east2west news / WillWest News

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.