RAT U IZRAELU: Ubijeno 14 osoba, mahom žena i dece, u jutrašnjem napadu na Gazu

Najmanje 14 Palestinaca, uglavnom žena i dece, poginulo je rano jutros u izraelskom vazdušnom napadu na Džabaliju na severu Pojasa Gaze, a devet je povređeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas. Zvaničnik Ministarstva zdravlja Munir al-Burš rekao je za Si-En-En (CNN) da ima još tela pod ruševinama i da stanovnici i ekipe civilne zaštite učestvuju u akciji spasavanja.

Al-Burš je iz poljske bolnice u Džabaliji rekao da su meta izraelskog napada bile dve kuće u kojima je bio veliki broj raseljenih Palestinaca.

Nekoliko stotina građana protestovalo je ispred Ministarstva odbrane u Tel Avivu nakon što je izraelska vojska priznala da je greškom ubila tri taoca u Pojasu Gaze, koje je držala palestinska militantna grupa Hamas. Okupljeni su nosili transparente i fotografije nekih od 130 talaca, za koje Izrael veruje da ih Hamas još uvek drži kao taoce u Pojasu Gaze, prenosi Gardijan.

Demonstranti su pozvali vladu Benjamina Netanjahua da osigura oslobađanje svih talaca koje drži Hamas.

Netanjahu je smrt tri taoca ocenio kao „nepodnošljivu tragediju“ i dodao da „ceo Izrael tuguje zbog gubitka“.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u telefonskom razgovoru sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok pozdravio podršku Nemačke pravu Izraela da obezbedi da Hamas više nikada ne ponovi napade od 7. oktobra, saopštio je Stejt department.

U saopštenju se navodi da su Blinken i Berbok razgovarali u petak o hitnosti isporuke humanitarne pomoći za Pojas Gaze, zaštiti civila od napada i naporima da se spreči dalje širenje sukoba. Blinken je, takođe, naglasio da međunarodna zajednica ulaže napore da se zaustave napadi jemenskih Huta na komercijalne brodove koji plove u Crvenom moru i da se osigura pomorska bezbednost.

Portparol Unicefa Džejms Elder izjavio je da je Pojas Gaze „gori od groblja za decu“ i upozorio da bi situacija mogla da se pogorša. Elder, koji se upravo vratio iz višenedeljne posete Pojasu Gaze, rekao je da mališani u toj palestinskoj enklavi žive u paklenim uslovima i upozorio na ozbiljne posledice po decu zbog nestašice hrane, vode i lekova, objavio je Si-En-En (CNN).

Svaki neprijateljski potez protiv Jemena imaće katastrofalne posledice, izjavio je član politbiroa pokreta Huti, Ansarulah, Ali al-Kahum.

Al-Kahum je rekao za televiziju Al Majadin da Huti neće odustati od podrške Palestincima bez obzira na pretnje SAD, Izraela ili Zapada i da će nastaviti operacije protiv Izraela.

Jemen je spreman da odgovori na bilo koje američke, izraelske ili zapadne neprijateljske poteze, istakao je Al-Kahum, preneo je Rojters.

Američka vojska je saopštila ranije u petak da su sa teritorije Jemena, koju kontrolišu Huti, pogođena dva broda koja su plovila pod liberijskom zastavom u moreuzu Bab al-Mandab u Crvenom moru.

Novosti

Profimedia

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.