REGION U SUZAMA Preminuo legendarni jugoslovenski fudbaler

Prvog januara ujutru je iznenada u 73. godini preminuo legendarni fudbaler Hajduka iz Splita Mario Boljat. Rođen u Splitu 1951 godine stigao je kao univerzalac i do dresa reprezentacije Jugoslavije, a bio je jedinstven po tome što je pokrivao gotovo sva mesta na terenu.

Započeo je karijeru kao golman u RNK Splitu u mlađim kategorijama, a u Hajduku je igrao punih 19 godina i uspeo je da osvoji četiri titule prvaka Jugoslavije i pet nacionalnih kupova tokom sedamdesetih.

Bio je zlatna rezerva u svojoj ekipi, a na kraju je od 1969. do 1979. godine uspeo da upiše 425 utakmica za „bile“ i da postigne 22 gola. U generaciji sa Ivicom Šurjakom i Juricom Jerkovićem on je bio bitan šraf. Igrao je kao levi i desni bek, štoper, zadnji vezni, krilo, pa čak i kao kreativni vezista. Za reprezentaciju Jugoslavije je 1977. i 1978. godine upisao pet nastupa.

Velikani poput Crvene zvezde i Dinama iz Zagreba su ga zvali da ih pojača ali on iz svog Hajduka nije hteo, pa je sa 28 godina otišao u Nemačku i zaigrao za Šalke.

Alo.rs

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.