Rusi žestoko razaraju gradove! Nezadrživ juriš u Avdejevki, teške borbe na severu!

Dokumenti i krivični predmeti pronađeni na oslobođenim teritorijama LNR ukazuju na namerno uništavanje šuma u ​​Donbasu, rekli su za Sputnjik zaposleni u Tužilaštvu regiona.

– Na teritoriji Tužilaštva grada Severodonjecka otkriven je niz dokumenata i krivičnih predmeta koji dokazuju umešanost ukrajinskih vlasti u paljenje šuma (na teritoriji Donbasa koju je u to vreme kontrolisao Kijev) u leto 2020. i septembru-oktobru iste 2020. godine – rekao je neimenovani zaposleni u Tužilaštvu.

Krivični slučajevi koje je otvorilo Lugansko regionalno tužilaštvo, koje je ranije delovalo na teritoriji pod kontrolom Kijeva, sadrže veliki broj činjenica i dokaza da su ukrajinske vlasti uz pomoć požara pokušale da prikriju masovnu seču šuma u ​​Severodonjecku i Stanično- Luganske oblasti i prodaju drveta u inostranstvo, ističe sagovornik. Istovremeno, prema njenim rečima, kijevski režim nije uzeo u obzir ljudske žrtve od požara.

Ove podatke potvrđuju i meštani. Nekoliko svedoka je izvestilo o seriji eksplozija na raznim lokacijama u šumi, iako tamo u to vreme nije bilo borbi.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruski sistemi PVO oborili sedam ukrajinskih bespilotnih letelica iznad Belgorodske oblasti.

Gubernator regiona Vjačeslav Gladkov pojasnio je da je grad Gubkin bio meta napada dronovima, usled čega su oštećene četiri kuće.

Na Hersonskom pravcu, u Krinkiju prijavljeni su slučajevi predaje i dezerterstva. Popuna garnizona stiže na ad hok osnovi, čamci su na udaru ruske vojske. Navodno OSU obećava sopstvene velike bonuse za „držanje i širenje“ mostobrana, ali to ne izaziva nikakvu motivaciju.

Na Zaporoškom pravcu, ruska vojska je jutros napala položaje OSU kod Verbovoga. U kratkom okršaju izbacili su OSU i napredovali 400m.

Na Južnodonjeckom smeru, ruska pešadija napreduje u istočnom delu Georgijevke, kao i duž šumske trake severozapadno od Marjinke i u oblasti ventilacionog šahta Trudovskaja.

Na Donjeckom pravcu, najoštriji sukobi prešli su na severnom delu Avdejevke. Uprkos tvrdoglavom otporu OSU , ruske snage su se širokim frontom približile kamenolomu Golubje (Modra) jezera i napredovale do granice grada.

Od severa do grada postoji ključni kanal za snabdevanje garnizona OSU , koji prolazi kroz Lastočkino. Ako ruske grupe uspeju da napreduju do pruge i dalje do Industrijske avenije, moći će da podele grupu OSU na dva dela. U ovom slučaju, južni deo može biti potpuno lišen zaliha i rezervi, a glavne snage u centru grada biće popunjene iz Koksare, gde su skoncentrisana mnoga dubinska skladišta municije i namirnica. Sada su OSU suočeni sa izborom, da baci sve snage Koksare u pokušaj da eliminišu proboj ili da povuku trupe barem iz južnih i centralnih delova grada. Istovremeno, Zalužni, koji je trajno otpušten, iznova i iznova zahteva, u principu, da se povuku trupe iz Avdejevke, ali Zelenski odlaže odluku, približavajući očigledan rasplet.

Informer

Tanjug/AP

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.