Srbija opet uvodi vojni rok?

Generalštab Vojske Srbije predložio je danas predsjedniku Republike i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka, u trajanju do četiri mjeseca, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, cilj inicijative je podizanje odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije, kroz podmlađivanje i unapređenje popune i obučenosti aktivnog i rezervnog sastava.

Prijedlog Generalštaba Vojske Srbije za pokretanje ove inicijative dolazi nakon detaljnog razmatranja opšte bezbjednosne situacije i savremenih izazova sa kojima se suočava Srbija kao vojno neutralna zemlja, koji su nametnuli potrebu za prilagođavanjem modela popune Vojske Srbije, a koji bi omogućio jačanje ukupnog regrutnog potencijala i osposobljavanje većeg broja građana za odbranu zemlje, prenosi Euronews.

Prethodno je jutros ministar odbrane Miloš Vučević najavio da će Generalštab Vojske Srbije pokrenuti inicijativu ka predsjedniku Srbije, kao vrhovnom komandantu, a potom kroz širu raspravu ka Narodnoj skupštini, da se ukine odluka o suspenziji obaveznog služenja vojnog roka, odnosno da se ponovo reaktivira zakon koji definiše obavezno služenje vojnog roka.

On je za televiziju Hepi rekao da Ministarstvo predlaže da vojni rok ne traje duže od četiri mjeseca.

Vučević je kazao da se ta inicijativa pokreće na osnovu procjene bezbjednosti u državi.

„Posle 13 godina mi imamo potrebu za popunjavanjem rezervnog sastava. Nama je 13 generacija izašlo iz sastava VS, nije bilo obaveznog vojnog roka. Naše bezbednosne potrebe su da imamo nove regrute koji su uvek spremni da čuvaju državu. Razumemo bezbednosne rizike. To nije samo potreba koja je karakteristična za Srbiju, mnoge evropske države aktiviraju obavezni vojni rok“, objasnio je Vučević.

Govoreći o Vojsci, on je rekao da je veoma bitno što su odlukom Vlade i predsjednika države od 1. januara plate za 10 odsto veće plate, a da je Vojska 2023. godinu završila daleko jača što se tiče vojne opreme i nivoa obučenosti ljudi.

„Sve to će biti jedna od ključnih tema kada se krajem meseca podnosi izveštaj predsedniku. Krajem januara imaćemo jedan dugačak i detaljan sastanak“, rekao je Vučević.

Tanjug

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.