ŠTA MOŽE DA SE DESI POSLE ANALNOG ODNOSA? Lekari upozoravaju

„Grčka ljubav“ ili analni odnos je oblik intimne aktivnosti koja uključuje stimulaciju anusa. Doktorke iz Velike Britanije skreću pažnju na moguće posledice, pozivajući ljude da razgovaraju sa lekarima o ovom obliku odnosa. Dr Lesli Hant i dr Tabita Gana kažu da im se sve više žena javlja sa zdravstvenim problemima koji se nalaze u anusu, a koji su uzokovani analnim odnosom.

Manje posledice ove vrste intimne aktivnosti uključuju manje povrede, krvarenje ili peckanje u anusu. Ipak, virusne i bakterijske infekcije koje mogu da se prenesu, mnogo su ozbiljnije. Prema njihovim rečima, tu spadaju herpes, HIV virus, HIV virus, odnosno humani papiloma virus, virus hepatitisa A i C, klamidija ili bakterija koja izaziva sifilis, kao i urinarna inkontinencija.

Doktorke su istakle da lekari znaju za moguće posledice analnog odnosa, ali kada od pacijenata čuju kakav problem imaju, često ni ne pitaju da li praktikuju analni odnos, iako je to ključno za odgovarajuću dijagnozu. Lekari greše i kada zbog drugih problema svoje pacijente ne obaveste o mogućim posledicama vođenja ljubavi na ovaj način.

„Sa tako visokim procentom mladih žena koje imaju analni odnos, stid da razgovaraju o rektalnim simptomima koje doživljavaju, dovodi ih u opasnost od promašene dijagnoze, uzaludnog lečenja i dalje štete“, kažu doktorke, piše The Guardian. Dodale su da zdravstvene posledice analnog odnosa češće pogađaju žene nego muškarce. Urinarna inkontinencija i povrede analnog sfinktera, anatomskog prstena glatkih mišića koji okružuju analani kanal, češće su prijavljivane od strane žena.

„Žene imaju manje čvrste analne sfinktere i manji pritisak u analnom kanalu od muškaraca, tako da oštećenja izazvana penetracijom imaju ozbiljnije posledice“, objasnile su doktorke i dodale da se žene takođe češće žale na bol i krvarenje iz anusa. Prema njihovim rečima, ova vrsta simptoma se češće javlja ako je analni odnos bio „grublji“. Lekari su apelovali da je od ključne važnosti da pacijenti na pregledu kažu da praktikuju analni odnos kako bi dobili pravu kliničku sliku, da takav razgovor mora da se odvija u odgovarajućoj atmosferi, da pitanja nisu i ne smeju da budu „osuđujuća“ i da moraju da se postave lekarima.

MONDO

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.