SVEŠTENIK JASAN: Bolje da ne slavite, nego da idete u kafanu

PROTOJEREJ stavrofor LJubivoje Radović iz Kruševca poručio je svojevremeno da crkva savetuje vernicima da svoje krsne slave treba da slave na najjednostavniji način, u krugu svoje porodice i sa najbližim prijateljima i rođacima.

Budući da se i sada nalazimo u sezoni slava, nije na odmet podsetiti se njegove poruke.

– Smisao slave nije u preterivanju i nije samo u jelu i piću, nego u jednom duhovnom raspoloženju, pre svega u dolasku u crkvu, da se tu pomolimo Bogu, a onda da tu molitvenu atmosferu prenesemo u svoju domaću ili malu crkvu. Dakle, u što manjem broju treba da budemo okupljeni da bismo zaštitili sebe od drugih i druge od sebe – izjavio je svojevremeno za RTS.

Kada je u pitanju proslava u restoranima i sa muzikom, otac ističe da je to nespojivo sa našom verom.

– To nema veze sa pravoslavnim poimanjem krsne slave, jer to je porodični praznik koji se proslavlja u krugu porodice i sa najbližim prijateljma. Proslavljanju slave nije mesto u restoranima, kafanama, nije mesto uz muziku – kazao je.

Proslava, ističe, treba da bude onakva kako to priliči jednom pravoslavnom verniku.

– Mi znamo da ogroman broj naših pravoslavnih hrišćana slavi slavu, ali ne zna ništa o svetitelju koga proslavlja i umesto da razgovore tom prilikom vode u tom pravcu, da nešto naučimo, da se ispunimo ljubavlju i da na taj način ukažemo poštovanje svetitelju, jer nekada su domaćini dvorili slavu, dakle, gosti su sedeli i bili na obedu, a domaćin je stajao, nije hteo da sedne poštujući svetitelja kog proslavlja i poštujući goste koje je prizvao u svoj dom, a mi hoćemo da tu atmosferu prenosimo u kafanu. To jedno sa drugim ne ide. I bolje je da čovek ne slavi nego da slavi naopako, da slavi onako kako ne priliči pravoslavnoj veri i pravoslavnim hrišćanima – kazao je.

On je istakao i da su se svi običaji kod nas menjali, prekidali obnavljali, a slava je jedini običaj koji nikada nije prekidan.

– Slavili su naši preci u rovoima, slavili su u najvećim oskudicama, stradanjima, patnjama, bilo na koji način, ali nikako nisu dozvolili da se prekine slavljenje krsne slave.

Nportal

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.