UHAPŠEN UČENIK KOJI JE PROFESORU RAZBIO GLAVU

Povodom zverskog prebijanja profesora Srednje tehničke škole „9. maj“ u Bačkoj Palanci S.Z. (65) oglasio se MUP i saopštio da je maloletni napadač star 16 godina, inače bivši učenik te škole, uhapšen.

– Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Bačkoj Palanci uhapsili su šesnaestogodišnjaka iz tog mesta zbog postojanja osnova sumnje da je napao nastavnika Srednje tehničke škole „9. maj“. Sumnja se da je juče u hodniku škole koju je ranije pohađao udario šezdesetpetogodišnjeg nastavnika i naneo mu teške telesne povrede. Šesnaestogodišnjak će u zakonskom roku biti priveden na saslušanje sudiji za maloletnike Višeg suda u Novom Sadu – kažu u Policijskoj upravi Novi Sad.

Kako nezvanično saznaje „Blic“, maloletni napadač je pre mesec dana napustio školu u kojoj je napao svog bivšeg profesora i prebacio se u SSŠ „Dr Radivoj Uvalić“ u tom mestu. Razlog zašto je napustio školu i zašto je napao profesora utvrdiće se istragom koja je u toku.

Profesor sa frakturama lica i glave zadržan u bolnici

Podsetimo, S.Z. (65) zadobio je teške telesne povrede i višestruke povrede glava i nalazi se u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu.

– Primljen je zbog višestrukih teških povreda glave u vidu fraktura kostiju glave i lica i hematoma. Pacijent je nakon kompletne dijagnostike, opservacije i lekarske pomoći primljen na Kliniku za neurohirurgiju radi daljeg konzervativnog lečenja – rečeno je za „Blic“ u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Kako je „Blic“ izveštavao, položaj maloletnih učinioca krivičnih dela regulisan je Zakonom o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica. Na pitanja koja nisu regulisana ovim Zakonom, primenjuju se odredbe Krivičnog zakonika i Zakonika o krivičnom postupku.

Ukratko, prema odredbama Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica: Lica starosti do 14 godina života nisu krivično odgovorna, dok maloletnici starosti od 14 do 18 godina jesu i dele se na mlađe (od 14 do 16 godina) i starije (od 16 do 18 godina) maloletnike.

Odredbe Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica primenjuju se, u donekle ograničenom obimu, i na lica koja su krivično delo izvršila kao maloletna, a u vreme suđenja nisu napunila 21 godinu, a pod određenim uslovima, mogu se primeniti i na lica koja su krivično delo izvršila kao punoletna, a u vreme suđenja nisu navršila 21 godinu.

Krivični postupak protiv maloletnika se pokreće isključivo na zahtev višeg javnog tužilaštva, a vodi ga i odluku o odgovornosti i sankciji donosi viši sud.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.