Uhapšena velika kriminalna grupa u Beogradu: „Ojadili“ Tamaru Eklston, Frenka Lamparda, ukrali 26 miliona

Po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u koordinaciji sa SBPOK i policijskim službama Velike Britanije danas je na teritoriji Beograda nakon sprovedenog predistražnog postupka lišeno slobode šest lica i to: J. R., M. R., E. R., I. R., L. R. i M. N. zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnog dela i krivično delo pranje novca. Dvoje osumnjičenih se nalazi van teritorije Republike Srbije i trenutno su nedostupni državnim organima.

Ova organizovana kriminalna grupa je u vremenskom periodu od 2.2.2018. godine do 15. 12. 2023. godine na teritoriji Republike Srbije oformila organizovanu kriminalnu grupu koja je novac stečen kriminalnom delatnošću ulagala u kupovinu nekretnina i tako uvodila u legalne novčane tokove.

Sumnja se, da je ulaganje imovine koja je proistekla iz kriminalne delatnosti osumnjičenog R.K.R. u Švajcarskoj kao i kriminalne delatnosti osumnjičenog Lj.R. u Velikoj Britaniji stečeno tako što su provaljivali u veći broj objekata u te dve zemlje koji su bili u vlasništvu imućnih oštećenih lica i tako uzimali gotov novac i druge skupocene predmete.

Protiv osumnjičenog Lj.R. se u Velikoj Britaniji vodi krivični postupak zbog postojanja sumnje da je na navedeni način pribavio ukupno 26 miliona funti sterlinga i time oštetio Frenka Lamparda, bivšeg engleskog reprezentativca, zatim pokojnog Višaija Šrivadanapraba, bivšeg vlasnika FK „Lester“ i Tamaru Eklston i njenog supruga Džeja Rutlanda, ćerku bivšeg vlasnika Formule 1 Bernija Eklstona, dok je osumnjičeni R.K.R. osuđen u Švajcarskoj za izvršenje više provalnih krađa kojim je sebi pribavio korist od oko 250.000 švajcarskih franaka.

Osumnjičeni Lj.R. i R.K.R. su osumnjičeni da su novac koji su probavili krivičnom delatnošću davali ostalim pripadnicima ove organizovane kriminalne grupe koji su potom novac ulagali u kupovinu skupocenih nekretnina na teritoriji Republike Srbije, kao i luksuznih putničkih vozila i na taj način pokušali da ilegalno stečeni novac integrišu u legalne novčane tokove.

Predmetni istražni postupak od strane JTOK i SBPOK vođen je sve vreme u koordinaciji sa Metropolitenskom policijom i Nacionalnom kriminalističkom agencijom Velike Britanije.

U toku su pretresi na više lokacija na teritorji Srbije.

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal odmah je blokiralo račune, nekretnine za koje se sumnja da su stečene od kriminalne delatnosti kao i skupocena vozila.

Osumnjičenima je određeno policijsko zadržavanje nakon čega će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni na saslušanje u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal.

Telegraf.rs

MUP

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.