Uzbuna! Stigao rat na Balkan: Dron-kamikaza napao vojnu jedinicu

Dron je napao vojnu jedinicu u Ribnickom okrugu u Pridnjestrovlju, saopštila je pres-služba Ministarstva državne bezbednosti nepriznate Pridnjestrovske Moldavske Republike.

– U 14.35č dron-kamikaza napao je vojnu jedinicu Ministarstva odbrane PMR u Ribnickom okrugu, šest kilometara od pridnjestrovsko-ukrajinske granice. Meta je bila radarska stanica, koja je pretrpela manja oštećenja, žrtava nema – navodi se u saopštenju.

Na mestu događaja radi istražno-operativna grupa, pokrenut je krivični postupak.

Slična diverzija dogodila se 17. marta kada je usled eskplozije drona-kamikaze buknuo požar na teritoriji jedne od vojnih jedinica u Tiraspolju. Izgoreo je helikopter Mi-8.

Ministarstvo za državnu bezbednost PMR saopštavalo je ranije da stručnjaci spremaju u Moldaviji borbene grupe, u čijem su sastavu i Ukrajinci, u cilju izvođenja terorističkih akata i diverzija na vojnim objektima u Pridnjestrovlju.

Pridnjestrovlje, u kojem 60 odsto stanovnika čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je otcepljenje od Moldavije i pre raspada SSSR-a, plašeći se da će se Moldavija, na talasu nacionalizma, pridružiti Rumuniji. Godine 1992, nakon neuspelog pokušaja moldavskih vlasti da silom reše problem, Pridnjestrovlje je faktički postalo teritorija van kontrole Kišinjeva.

Godine 2006. u nepriznatoj republici održan je referendum na kome je 96,62 odsto stanovništva glasalo za prisajedinjenje Rusiji. Međutim, iz Moskve u to vreme nije stigla nikakva odluka.

Informer.rs

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.