Američki operativac: Čekamo utorak, boja Majdana u Srbiji će biti plava

Američki operativac Džejson Džej Smart objavio je na društvenoj mreži X da će „obojena revolucija u Srbiji biti plave boje“, i poručio da se „čeka utorak za beogradski Majdan“.

Provokacija ili najava? Američki operativac Džejson Džej Smart objavio je tvit u kojem poručuje da se „čeka sledeći utorak za beogradski Majdan“.

U pitanju je američki „međunaroni konsultant koji je radio na političkim kampanjama, pokretima i sa vladom SAD.“

Kako je napisao Smart, u čijoj je bogatoj biografiji upisano i da je bio savetnik moldavske premijerke Maje Sandu, ali i da je bio angažovan u kampanji senatora Džona Mekejna i još desetak drugih američkih političara, u Beograd „stižu promene“, a obojena revolucija biće „plave“ boje.

Trenutno je saradnik „Kijev posta“, a svoje prognoze izneo je u prepisci sa relativno poznatom saradnicom šefa jedne američke obaveštajne službe koja se zapitala „koje li će boje biti ova obojena revolucija“ u Srbiji. Na njegove odgovor da će boja biti plava, ona je odvratila: „Mislim da si u pravu“ i objavila sliku zastave Evropske unije.

Smart se i prethodnih dana itekako interesovao za tok protesta opozicione liste „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu, tvrdeći, između ostalog, da će „studenti biti katalizator kraja Vučićevog režima“. On je svoje tvrdnje ilustrovao podelivši fotografiju zastave EU, ali i sliku demonstranata koji su nosili transparente sa prikazanom pesnicom studentske grupe „Borba“.

Na Zapadu veoma cenjen, Smart može da se pohvali interesantnim spiskom „uglednih“ pratilaca na Iksu od kojih je možda mogao sticati znanja ali i informacije o „zakazanim“ rušenjima režima kroz obojene revolucije. Jer, ti njegovi Tviter prijatelji ističu se upravo u umešanosti u svrgavanja vlasti širom sveta, dok su neki od njih imali udela i u „nultoj obojenoj revoluciji“, odnosno u događajima koji su prethodili Petom oktobru.

Među onima koji prate Smarta na društvenoj mreži X (ranijeg naziva Tviter) je i Samanta Pauer, direktorka USAID-a.

Njena firma, Američka agencija za međunarodni razvoj, naime, u Rusiji je zabranjena 2012. zbog pokušaja izazivanja obojene revolucije uoči i posle predsedničkih izbora. Kao i u nebrojena druga rušenja režima koji nisu po meri Vašingtona, USAID (koji pojedini dovode u vezu sa CIA) u petooktobarskom periodu takođe je bio uključen u finansiranje „Otpora“.

Da priliv njihovog novca u Srbiju nije prestao ni nakon svrgavanja Miloševića pokazuje i činjenica da je ova Agencija na listama donatora brojnih NVO koje su ovih dana tražile poništavanje izbora, ali i podatak da njihove pare stoje i iza Građanskih incijativa koje su pokrenule kampanju „Proglas“.

Na Smartovoj listi pratilaca je i Džon Sajfer, nekada operativni oficir CIA, koji je svojevremeno priznao da zna samo za jednu uspešnu operaciju uplitanja u izbore u periodu od 1991. do 2014, a to su bili upravo izbori u Srbiji 2000. godine.

Ovu „šarenoliku“ družinu pratilaca Džejsona Džeja Smarta upotpunjuje i nekadašnji šef kabineta američkog potpredsednika u administraciji Džordža Buša Starijeg, Bil Kristol, jedan od intelektualnih arhitekata rata u Iraku, koji je između ostalog, tvrdio da napade tzv. OVK na Kosmetu treba smatrati „oslobađanjem“.

Čovek koji obojenu revoluciju u Srbiji zakazuje za utorak, ima zanimljivu listu ljudi koje sam prati.

Među njima je, na primer, i Fred Hofman koji je se nedavno, pominjući Revoluciju ruža u Gruziji, Narandžastu revoluciju u Ukrajini i kirgistansku revoluciju lala upitao „Da li je Srbija sledeća?“.

Pitanje je, međutim, moglo biti i retoričko, budući da Hofman ima trodecenijsko iskustvo u vojnim i, što je interesantnije – organizacijama obaveštajne zajednice u 28 različitih zemalja, uključujući Avganistan i Balkan. Sa takvim pedigreom, možda bi i on poput njegovog prijatelja Smarta, zaista mogao znati šta se sprema.

Bez obzira na to što na Zapadu Smart izgleda ima popriličan ugled, istok ga ne smatra dobrodošlim. Moskva ga je odavno proglasila personom non grata.

Za sada nije poznato da li Smart najavljuje nešto što još ne znamo, ili je u pitanju provokacija.

Alo.rs

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.