„BRANIĆEMO SE KAMENJEM AKO NAS NAPADNU!“ Očajno stanje u vojsci u zemljama Evropske unije

Vojni i politički stručnjaci smatraju da je evropska vojna industrija u velikoj krizi nakon početka rata u Ukrajini.

Očaj u evropskim prestonicama kada je u pitanju vojna industrijska proizvodnja, koja je svesno smanjena na osnovni nivo nakon percepcije nestanka pretnje s kolapsom Sovjetskog Saveza, a gotovo do neizdrživosti prenapregnuta nakon ruske invazije na Ukrajinu, već je duže tema brojnih stručnih, ali i političkih analiza. Evropske zalihe oružja su velikim delom na rekordno niskom nivou, a brzo pokretanje vojne industrije koja bi u kratkom roku počela da proizvodi dovoljne količine oružja i opreme nije moguće nakon toliko decenija zanemarivanja, a ono što bi se čak i u brzom podizanju industrije na noge u početku proizvodilo, ne bi bilo dovoljno ni za Ukrajinu, a kamoli za popunjavanje vlastitih zaliha, prenosi „Jutarnji list“.

Potvrda toga koliko je situacija po tom pitanju sumorna stiže iz Belgije – naime, belgijskoj vojsci toliko nedostaje oružja i novčanih sredstava da bi vojnici “morali bacati kamenje” nedugo nakon početka bilo kakvog sukoba, rekao je bivši visoki pripadnik belgijske vojske, general Mark Tus, prenosi „Politico“. Tus, koji je nedavno otišao u penziju sa činom general-pukovnika, izjavio je u utorak na javnom servisu „VRT“ da bi obezbeđivanje zaliha oružja za odbranu od napada koje bi trajalo do dva meseca zahtevalo ulaganje od 5 do 7 milijardi evra, što je daleko više nego što tamošnja vlada trenutno izdvaja.

Ako ovde izbije rat, moraćemo da bacamo kamenje nakon samo nekoliko sati zbog nestašice oružja”, rekao je Tus.

„Politico“ procenjuje da nestašica oružja Belgiju ostavlja sa vojskom iz kamenog doba. Otkako je Rusija pokrenula rat u Ukrajini 24. februara 2022. godine , zapadne vlade isporučuju naoružanje u Kijev kako bi im pomogle u odbrani od napada Moskve i ojačale svoju odbranu.

Međutim, proizvođači oružja u evropskom bloku muku muče s povećanjem kapaciteta za obnavljanje proizvodnje i održavanje zaliha koje se prazne kako se oružje šalje prema istoku, posebno kada je u pitanju municija kalibra 155 milimetara. To znači da će Evropska unija gotovo sigurno podbaciti kada je u pitanju ispunjavanje cilja koji je sama sebe nametnula u vezi isporuka Ukrajini.

Iako je napad na Belgiju malo verovatan, nestašica naoružanja stavlja u fokus održivost nastavka isporuka oružja Ukrajini ako se zalihe zemlje maksimalno istope. U novembru, nedugo nakon Tusovog penzionisanja, belgijska vlada potpisala je ugovor na dve decenije s lokalnim proizvođačem naoružanja FN Herstalom, uključujući i municiju, no za isporuke dogovorenih količina će biti potrebno vreme.

MONDO

Profimedia

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.