Moćna „Vrba“ u akciji, Rusi tuku neprijatelja!

Kremlj je danas optužio američkog predsednika Džoa Bajdena da pokušava da demonizuje Rusiju kako bi od Kongresa izvukao više sredstava za dalji nastavak rata u Ukrajina, nešto što je Moskva uporedila sa spaljivanjem novca američkih poreskih obveznika u peći, prenosi Rojters.

– Veoma žalimo što američko rukovodstvo nastavlja sa svojom navikom da Rusiju koristi kao oruđe u svojim unutrašnjim poslovima – rekao je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

– A u ovom slučaju konkretno, oni su angažovani na apsolutno očiglednu demonizaciju naše zemlje, kako bi manipulisali svojim kongresmenima i senatorima u nameri da nastave sa spaljivanjem novca američkih poreskih obveznika u peći – rekao je Peskov.

Direktor ruske spoljne obaveštajne službe, Sergej Nariškin, upozorio je ranije danas SAD da bi podrška Zapada Ukrajini mogla da pretvori sukob u „drugi Vijetnam“ i da će svaka nova američka administracija morati da pokuša da se nosi sa tim.

Predsednik SAD Džo Bajden juče je od republikanaca tražio novu „infuziju“ vojne pomoći Ukrajini i upozorio da bi pobeda Rusije nad Kijevom mogla da postavi Moskvu u poziciji da napadne NATO saveznike i da američke trupe uvuče u rat. Međutim, republikanci u Senatu su kasnije u sredu blokirali zakonodavstvo podržano od strane demokrata koje bi obezbedilo milijarde dolara u novoj bezbednosnoj pomoći Ukrajini, rekavši da oni želeo da istakne svoju tačku o važnosti čvršće granična politika.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov optužio je Bajdena da je pokušao da ubedi američke zakonodavce da urade nešto za šta Moskva odavno ima tvrdi da je uzaludno i da će samo produžiti rat. Zapad je Ukrajini dao više od 246 milijardi dolara pomoći i oružje, ali ukrajinska kontraofanziva je propala i Rusija i dalje kontroliše nešto manje od petine ukrajinske teritorije.

Na kupjanskom pravcu odbijeno je pet ukrajinskih napada, Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 75 pripadnika, dva tenka, četiri oklopna transportera;

Na krasnolimanskom pravcu odbijena su dva napada, protivnik je izgubio gotovo 280 vojnika i dva oklopna transportera;

Na donjeckom pravcu odbijena su dva napada, na južnodonjeckom su izvedeni napadi na ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine. Protivnik je na tim pravcima ukupno izgubio gotovo 335 ljudi;

Na zaporoškom i hersonskom pravcu ukrajinska vojska izgubila je ukupno gotovo 125 pripadnika,
Na području Vesele Gore u DNR oboren je ukrajinski avion Su-25, tokom prethodnog dana uništeno je 27 dronova.

Tanjug/AP

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.