Cigarete bi ponovo mogle da poskupe

Cigarete bi opet mogle da poskupe zbog redovnog usklađivanja akciza na duvanske proizvode. Akcize se obično menjaju dva puta godišnje, u januaru i julu, a prošla godina je bila presedan s obzirom da su promenjene i u oktobru.

Podsetimo, Vlada je 1. oktobra 2023. godine povećala akcize na cigarete za osam odsto, odnosno država po jednoj paklici uzima 90,99 dinara, dok je to do 1. oktobra iznosilo 84,25 dinara. Pojedine duvandžije su 23. oktobra podigle cene svojih proizvoda.

Prateći revidirani akcizni kalendar, od 1. januara 2024. godine primenjuje se novi specifični iznos akcize na cigarete koji u periodu od 1. januara do 30. juna 2024. godine iznosi 92,61 din/pak.

Odnosno, biće viši za 1,62 dinara po paklici. Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

Cene duvanskih proizvoda se, inače, ne uvećavaju automatski svakog januara i jula, već Vlada Srbije mora da ih odobri i to na osnovu podnetog zahteva svakog proizvođača. Stručnjaci ukazuju da se budžeti zemalja regiona konstantno uvećavaju zahvaljujući stabilnom i predvidljivom rastu prihoda od akciza prenosi Paragraf Lex.

U praksi, to uvećanje je do sada bilo 10 dinara i ne uvećavaju svi proizvođači u isto vreme cenu paklice.

Inače, na nivou Evropske unije, Irska naplaćuje najveći porez, odnosno 9,30 evra po paklici od 20 cigareta. Francuska i Finska 6,95 evra i 6,76 evra, dok Bugarska naplaćuje najmanji porez od 1,85 evra i mi težimo da mu se približimo.

(Telegraf Biznis)

Shutterstock

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.