FRANCUSKA JE SPREMNA! Makron zapretio Putinu, šalje vojsku u Ukrajinu

Francuski predsednik Emanuel Makron je za „The Economist“ naveo dva uslova za slanje francuske vojske u Ukrajinu: ruski prodor na front i zahtev Kijeva.

„Da su Rusi probili liniju fronta, da je bilo zahteva Ukrajine (što danas nije slučaj), mi bismo pravno morali da sebi postavimo ovo pitanje“, rekao je francuski predsednik.

On je podsetio da je Pariz već slao vojno osoblje u druge zemlje, posebno nedavno u Afriku da se bore protiv terorizma.

Makron kaže da druge zapadne zemlje ne bi trebalo da odbace ovu opciju a priori, s obzirom na to da su na leto 2022. godine prvo odbacile mogućnost slanje aviona i raketa dugog dometa i aviona, a sada se sve to isporučuje Kijevu. Makron u ovom slučaju ne govori o slanju trupa u Ukrajinu za obavljanje borbenih zadataka već o timovima za obuke, čišćenja mina i slično, objašnjava ukrajinska Strana.

Ranije je bivši ministar Oružanih snaga Velike Britanije podržao Makronovu ideju da pošalje trupe u Ukrajinu na obuku. On smatra da jednostavno slanje hiljada tenkova, stotina boraca i hiljada artiljerijskih oruđa neće biti dovoljno za pobedu ukrajinskih oružanih snaga.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nedavno je izjavio da Severnoatlantska alijansa ne planira da šalje trupe u Ukrajinu.

MONDO

Profimedia

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.