OČEKUJE SE JAK ZEMLJOTRES U SRBIJI! Upozorenje seizmologa

Čak četiri zemljotresa zabeležena su proteklog vikenda u Srbiji. Tri potresa desila su se u razmaku od samo sat vremena. Treslo se u Boru, Majdanpeku i Petrovcu na Mlavi. Seizmološkinja i profesorka na Rudarsko-geološkom fakultetu Ana Mladenović kaže da se situacija u tom području smiruje, ali da se očekuje zemljotres magnitude pet u Šumadijskom delu.

– U području Petrovca na Mlavi ne očekujemo neke jače zemljotrese, sada može uslediti period kada se dešavaj naknadni udari onog zemljotresa koji je bio magnitude 4,2 ili 4,3 stepena i to je to ne očekuju nas sada neki spektakularni jaki zemljotresi. U okolini Bora i Majdanpeka se najviše dešavaju veštački zemljotresi izazvani miniranjem zbog eksploatacije u rudnicima i to nisu zemljotresi koji nastaju tektonskim putem odnosno prirodno – rekla je Mladenović.

Očekuje se zemljotres magnitude oko 5 stepeni u Srbiji u području Šumadije.

– Ono što smo mnogo puta govorili do sad je da nas očekujem neki zemljotres koji bi imao magnitudu oko pet stepeni i njega i dalje očekujemo, samo ne znamo kada ali desiće se negde u Šumadijskom delu najverovatnije – rekla je Mladenović na Nova TV i dodala da je ova tvrdnja zasnovana na geološkim istraživanjima ali i statistici i broju decenija koji je prošao od prethodnog udara u tom delu Srbije.

Mladenović kaže da geolozi i seizmolozi prate i istražuju rasede koji su direktno odgovorni za dešavanje zemljotresa i onda na osnovu njihove geometrije, kinematike, odnosno brzine i načina kretanja mogu da pretpostavke koji bi rased mogao da bude odgovoran za dešavanje zemljotresa u budućnosti.

Petrovac na Mlavi i Svilajnac poznato trusno područje

– Petrovac na Mlavi jeste poznato, seizmično područje, čak je u literaturi opisan i taj rased koji prati tok reke Mlade, duž koga su i ovi zemljotresi koji su se desili prethodnih dana. Tu se ne dešavaju jaki zemljotres i oni imaju otprilike manju magnitudu od one koja je bila u zemljotresu u četvrtak od oko 4-4,5 stepeni Rihtera. Dobro je da ti jači zemljotresi nisu tako česti, poslednji put se tamo neki takav zemljotres desio pre nekih 30 godina, i ljudi su verovatno i zaboravili. To je inače dosta poznato seizmično područje u istočnoj Srbiji – kaže za „Blic“ Mladenović.

Ona nam kaže da Petrovac na Mlavi spada u istu onu trusnu zonu kao i SvilajnacGovoreći o tome da li postoji veza sa zemljotresima u regionu, i ovima u Srbiji, Mladenović kaže da ne postoji direktna veza.

– Ovo su normalne seizmičke aktivnosti. Mi zemljotrese u regionu ne možemo direktno da povezujemo, niti je ovo neko alarmantno stanje. Ovo je potpuno normalna pojava, tako da, ne možemo direktno da kažemo da su vezani svi zemljotresi u regionu – kaže ona za „Blic“.

Shutterstock

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.