Orban digao Rusiju na noge: Na ivici su da pošalju trupe!

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je Zapad na ivici slanja trupa u Ukrajinu, dodajući da „Budimpešta to ne želi“.

On se požalio na, kako navodi, „militaristički osećaj koji vlada u evropskoj politici“.

– Evropski lideri su zaronili duboko u rat, oni rat tretiraju kao svoj rat i vode ga kao svoj rat  najavio je Orban i dodao da je Zapad u početku imao nameru da Ukrajini pošalje samo šlemove, a zatim da nametne oštre sankcije Rusiji, a sada šalje borbene trupe u Ukrajinu i milijarde evra.

„Brisel se igra vatrom“

On je dodao da se „svetski ratovi nikada ne nazivaju odmah svetskim ratovima”.

– Šalje se novac, novac i oružje, ali situacija se ne popravlja, zapravo se pogoršava. Na korak smo od toga da Zapad pošalje vojsku u Ukrajinu. Ovo je ratni vrtlog koji bi mogao da uvuče Evropu u Brisel se igra vatrom – napisao je on i dodao:

– Mi Mađari znamo šta je rat. Dosta nam je toga. Uveren sam da se moramo kloniti ovog rata. Ovo nije naš rat. Ne želimo rat i ne želimo da Mađarska postane igračka Ponovo se moramo zalagati za mir – kod kuće, u Briselu, u Vašingtonu, u UN i NATO-u.

Orban Ukrajinu nazvao „protektoratom Zapada“

Ranije ove nedelje, tokom govora u Budimpešti, Orban je optužio evropske lidere da koriste „logiku rata“ usred ruske invazije na Ukrajinu. Dao je niz kontroverznih izjava o Ukrajini, nazvavši je „protektoratom Zapada“.

Orban je takođe ponovio svoj predlog da Ukrajina bude „tampon zona“ između Rusije i zemalja NATO-a.

Informer.rs

Reuters

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.