I Rusija i Ukrajina, svaka iz svojih razloga, mogu pokrenuti veliku ofanzivnu operaciju, izneo je ovo mišljenje vojni analitičar Konrad Muzika u intervjuu poljskom izdanju Forsal.

– Rusi su više puta pokazali da im je veoma udobno zimi i često to koriste za ofanzivne akcije. Očekujem da će se napadi koji se trenutno dešavaju nastaviti i da će verovatno doći do neke velike operacije – rekao je Muzika.

Prema Muziki, nakon neuspešne kontraofanzive ukrajinskih oružanih snaga, ruske trupe su preuzele inicijativu duž celog fronta od Harkovske oblasti do Zaporožja.

Sposobnost Rusije da izvrši napad velikih razmera je podržana značajnim povećanjem vojne proizvodnje, koja će, prema ekspertima, dostići vrhunac 2024. godine.

Ukrajina, pak, prolazi kroz teška vremena ne samo zbog vojnih neuspeha, već i zbog pada podrške Zapada, smatra analitičar.

– Tako da će morati da se bore da održe interes i spremnost Zapada da podrži Ukrajinu. Zbog toga će možda želeti da izvedu veću operaciju koristeći preostalo oružje i municiju koju su akumulirali – sugerisao je Muzika.

Ekspert je takođe naveo da su trenutno iscrpljene ofanzivne mogućnosti ukrajinskih oružanih snaga, a za napade na ruske položaje komanda je u stanju da dodeli jedinice veće od jednog voda.

– Trenutno Ukrajina nije sposobna da pobedi Rusiju u borbi – zaključio je analitičar.

Ranije je Vašington post objavio da za Oružane snage Ukrajine na svim frontovima vlada neizvesnost, a moral slabi.

Volodimir Zelenski je krajem novembra rekao da je razgovarao o stvaranju utvrđenja na glavnim odbrambenim linijama: Avdejevskom, Marjinskom, Kupjanskom-Limanskom pravcu, kao i u regionima koji se graniče sa Rusijom i Belorusijom. Prema njegovim rečima, uređenje odbrane će sada postati prioritetno pitanje za Kijev.

Informer

Reuters

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.