SA TRI ĆERKE MORA DA SE ISELI IZ PAROHIJSKOG DOMA! Supruga sveštenika koji je stradao kod Kragujevca ostaje bez stana!

Mladi sveštenik Nemanja Veličković nastradao je 26. novembra u lančanom sudaru na putu Kragujevac – Batočina, u mestu Botunje, a njegova supruga Helena ostala je sama sa tri devojčice.

Tužna sudbina zadesila je porodicu mladog sveštenika Nemanju Veličkovića, koji je 26. novembra nastradao u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Kragujevca. Njegova supruga Helena ostala je sama sa troje dece, a pored gubitka muža, sada se suočava sa velikim problemom – ona i njena deca, kako nalažu pravila Srpske pravoslavne crkve, moraju da se isele iz parohijskog doma do kraja godine, a Crkva nije ponudila ni privremeno rešenje. Zbog toga su njihovi prijatelji i poznanici pokrenuli hitan apel za prikupljanje sredstava, kako bi se Heleni i njenim ćerkama renovirala stara kuća koja joj je ostala od roditelja u rodnom Požarevcu.

Mladi sveštenik Nemanja Veličković nastradao je 26. novembra u lančanom sudaru na putu Kragujevac – Batočina, u mestu Botunje, a njegova supruga Helena ostala je sama sa tri devojčice. Za nekoliko dana ostaće i bez krova nad glavom jer Srpska pravoslavna crkva tako nalaže – porodica pokojnog sveštenika mora izaći iz parohijskog doma, da bi se uselio novi sveštenik.

To je potvrdio Nemanjin otac Bora koji je takođe sveštenik. „Moja snaja je pitala do kada može da ostane u parohijskom domu jer zna kakva su pravila. Po blagoslovu vladike Ignjatija dobila je da ostane u parohijskom domu do kraja prvog polugodišta, pošto najstarije dete ide tu u školu, a onda da se iseli iz tog crkvenog stana koji su dobili na korišćenje. Ipak, posle smrti moga sina, dolazi novi sveštenik koji treba da se useli“, ističe otac pokojnog sveštenika

Heleni nije ponuđeno da s decom ostane i tom stanu, niti joj je predložena neka alternativa. „Nažalost, to je pravilo Srpske pravoslavne crkve i protiv toga se ne može. Helena planira sa decom da se vrati u Požarevac, u očevu kuću koja zahteva određenu adaptaciju. Kuća je u veoma lošem stanju. Pokušaćemo svi da pomognemo da se sredi, jer je potrebna mala adaptacija. Šta će, sama je, mog Nemanje više nema“, kazao je otac stradalog sveštenika.

Prijatelji i poznanici porodice Veličković pokrenuli su apel za prikupljanje sredstava, kako bi se kuća Heleninih roditelja što pre renovirala.

„Okolnosti su takve da ona sada mora da se iseli kako bi drugi sveštenik stupio na svoju službu i rok za to je 31. 12. 2023. godine. Stara kuća njenih roditelja u Požarevcu, u koju treba da pređe sa decom, zahteva renoviranje i već se prikuplja pomoć na nivou grada u vidu uplate na račun udruženja – Solidarnost“, istakla je Helenina prijateljica.

Apel za pomoć uputila je i humanitarna organizacija Solidranost iz Požarevca, koja je na društvenim mrežama istakla šta je potrebno ovoj samohranoj majci troje dece.

„Poštovani sugrađani, ljudi velikog srca, po ko zna koji put vas pozivamo da pomognemo našim sugrađanima, ovaj put potrebna je pomoć Heleni, majci troje dece čiji muž Nemanja sveštenik pre 10 dana tragično poginuo u saobraćajnoj nesreći kod Kragujevca. Ta tragična nedelja promenila je život ovoj skladnoj i harmoničnoj porodici. Ostali su bez svog tate i supruga hranioca i zaštitnika. Helena, inače, Požarevljanka, vraća se u staru kuću u našem gradu u Ćebinoj ulici. Kuća je zidana šezdesetih godina i dosta toga na njoj je dotrajalo. Na nama je da pokušamo da što pre osposobimo kuću za stanovanje majke i njeno troje dece“, napisala je ova organizacija, a potom navela šta je preko potrebno za obnovu kuće.

MONDO

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.