SNIMLJEN TRENUTAK UBISTVA INFLUENSERKE Napadač sišao sa motocikla i pucao u ženu ispred njene kuće (UZNEMIRUJUĆ SNIMAK)

Iračka TikTok zvezda, poznata stotinama hiljada onlajn pratilaca kao Om Fahad, ubijena je u kasnonoćnom napadu ispred svoje kuće u istočnom Bagdadu. Nadzorne kamere snimile su napad koji se odigrao u petak, pokazujući napadača u tamnoj odeći i s kacigom na glavi kako silazi s motocikla, hoda prema crnom terencu i puca u Tiktokerku koja je sedela unutra.

Prema Al Džaziri, Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je formiralo tim koji će istražiti okolnosti ubistva.

Om Fahad, čije je pravo ime Đufran Savadi, bila je popularna na Tiktoku, a imala je gotovo pola miliona pratilaca te je delila video snimke na kojima pleše uz pop muziku, prenosi Jutarnji.hr.

U februaru 2023. sud ju je osudio na šest meseci zatvora jer je utvrđeno da njeni videi sadrže „nepristojan govor koji podriva skromnost i javni moral“, a neki od njenih videa imali su više od milion pregleda.

Još pet kreatora onlajn sadržaja takođe je tada dobilo zatvorske kazne do dve godine, a protiv ostalih su pokrenute istrage.

To se dogodilo nakon što je iračko Ministarstvo unutrašnjih poslova u januaru 2023. pokrenulo odbor za otkrivanje „opscenog i ponižavajućeg sadržaja“ koji su na internetu objavili uticajni ljudi poput Fahad.

Prema iračkom Ministarstvu unutarnjih poslova, tako bi očuvali „moral i porodičnu tradiciju“ u iračkom društvu.

Takođe su stvorili i internetsku platformu na kojoj su irački korisnici prijavljivali svaki takav sadržaj.

Vlasti su u to vreme tvrdile da je javnost pozdravila platformu i zabeležili su desetine hiljada prijava. Naime, Om Fahad nije prva iračka influenserka koji je upucana usred sve većeg gušenja sloboda na internetu.

Nor Alsafar, 23-godišnja Tik Tokerka sa stotinama hiljada pratilaca, ubijena je u septembru 2023, a Taru Fares, 22-godišnjeg modela i influenserku, ustrelili su naoružani napadači 2018. godine.

Iraku nisu strana ni brojna takozvana „ubistva iz časti“, a 22-godišnju Jutjub zvezdu Tibu al-Ali je prošlog januara zadavio njen otac.

Video pogledajte OVDE.

Inače, u Iraku je uvedena i kazna zatvora do 15 godina za gej brakove, jer time žele da „zaštite društvo od „moralne propasti“.

(Jutarnji.hr)

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.